Article_Top_970x250

Dodik: Radončić "pere" savjest pa izmišlja priče o patriotizmu

tzv. "patriotski blok"

Dodik: Radončić "pere" savjest pa izmišlja priče o patriotizmu

svibnja 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednika SNSD-a iznerviralo što su predsjednici SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić u petak potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je sinoć kako "najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite" ne idu u pravcu da se brzo formiraju državne institucije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Dodik je novinarima u Banja Luci rekao kako to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europsku uniju, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.
 
On je kazao kako tome ne doprinosi inaćenje "ako ne bude ovo, neće ni to".

Predsjednik SNSD-a je naveo da odugovlačenje formiranja vlasti na nivou države "smara i ovdašnji narod i njegove izabrane predstavnike", prenosi Avaz.

Dodik je kazao i kako političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije nisu imale problem kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, ali da su, s aspekta bošnjačkih predstavnika, viđene razne špekulacije i malverzacije, među kojima je i ona da lider SBB-a Fahrudin Radončić "opere" svoju savjest.

- On je govorio da nikada neće koalirati s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a sada odjednom hoće, pa izmisli neku priču o patriotizmu. Svi mi bismo trebali biti izdajnici, a oni tamo neka patriotska liga. Mi s tom ligom imamo dosta problema iz prošlosti i smatramo da je ono što oni organiziraju isključivo bošnjačka reprezentacija i to će se samo tako posmatrati i nikako drugačije - rekao je Dodik.
 
Dodik je naglasio da su izabrani predstavnici konstitutivnih naroda potpisali zajedničku izjavu i napravili određenu podjelu resora u Vijeću ministara što je dobar osnov za formiranje vlasti, iako su "bošnjački predstavnici potpisali neke suprotne izjave".

- Samo se usložnjavaju ti problemi - rekao je Dodik.

Podsjetimo, lider SNSD-a Milorad Dodik je, nakon sastanka sa svojim koalicijskim partnerima, predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, sredinom travnja prvi novinarima obznanio da se ime predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića spominjalo u kontekstu kandidata za ministra sigurnosti BiH. 

Žustrije reakcije iz RS uslijedile su tek nakon što su predsjednici SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić u petak potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja tzv. "patriotskog bloka" u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
 
Izjava tzv. "patriotskog političkog bloka", među ostalim prioritetima, sadrži i hitnu aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u i napredak BiH u procesu integriranja u NATO-u kroz redovno usvajanje godišnjih akcijskih planova (ANP).

Dnevnik.ba