StoryEditor
podrška daytonu

DODIK SE IZ MOSKVE VRAĆA S PODRŠKOM: Putina je interesiralo ima li RS pravo na oružane snage, neizravne poreze i pravosuđe

Piše desk  /  02.12.2021., 22:58h
Dodik je rekao da je veoma ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Dodik je istakao da je Putin upoznat s detaljima, te da ga je interesiralo sve ono što je aktualno - od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rješenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH. I ono što je najvažnije, naglasio je Dodik, jeste podrška Putina i Rusije.

Dodik je rekao da je veoma ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Republike Srpske.

Istaknuo je da je impresivno da jedna mala Republika Srpska plijeni pažnju i samog predsjednika Putina i te velike drage zemlje.

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, nije ohrabrivao da se učini nešto što bi bilo loše prema drugome, već želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

Dodao je da se u Rusiji traži način da se pomogne, a ne da se nametne, što on cijeni.

- Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Daytonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor s različitim partnerima. Јednako tako, pružio je podršku i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promjena i da bi, sve što bi bilo nametnuto, imalo loš prolaz u budućnosti - rekao je Dodik u razgovoru za politički magazin Pečat RTRS-a.

Dodik je rekao da s Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim riječima, bila predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

- Putina je interesiralo da li mi po Ustavu i Daytonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, neizravne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcioniralo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna je li to u skladu s Ustavom ili nije - naglasio je Dodik.

On je naveo da je Putin izrazio interesiranje i u vezi imovine entiteta, te pitao kako je moguće da netko uzme imovinu tek tako.

- Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definirana Daytonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razumije - istaknuo je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena plina za Republiku Srpsku ostati ista.

- Drago mi je da sam dobio podršku od Putina da će za nas ista cijena plina ostati. Podržat će se izgradnja plinovoda koji planiramo sutra da dogovorimo s direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu - rekao je Dodik.

On je istaknuo da je Gasprom zainteresiran za suradnju sa R. Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja plinovoda i dvije elektrane na plin u Republici Srpskoj.

- Јa to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni plinovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banja Luke i Novog Grada - naveo je Dodik.

Dodik je najavio da postoji velika šansa da gradnja plinovoda počne već naredne godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:04