Article_Top_970x250

Dodik: Putem Vijeća ministara BiH ujednačiti praksu glede karantena u oba entiteta

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Putem Vijeća ministara BiH ujednačiti praksu glede karantena u oba entiteta

tra 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas da je ukidanje mjera o karantenu na granicama Federacija BiH dovela Vijeće ministara BiH u probleme, jer se tražilo tamo gdje nema karantena da se granični prijelazi zatvore zbog pandemije koronavirusa.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na prethodnoj sjednici usvojilo zaključak kojim se traži da se zatvore granični prijelazi na kojima nema karantena, a sada je taj dio o zatvaranju graničnih prijelaza Predsjedništvo BiH povuklo, prenosi Fena.

- Jednostrano ponašanje Federacije BiH nije dobro u tom pogledu, ali nema spremnosti da se osudi to ponašanje. Jedino što nam preostaje je da se putem Vijeća ministara BiH pokuša ujednači praksa u oba entiteta - pojasnio je.

Najavio je da će Republika Srpska ostati pri stavu da karanteni ostaju na granicama posebno zbog prvomajskih praznika.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovitoj sjednici u Sarajevu dalo rok od 24 sata Vijeću ministara BiH da s ostalim institucijama iznađe rješenje za to pitanje.

Govoreći o predstojećem samitu "Europska unija - zapadni Balkan" koji bi u online formatu trebao biti održan 6. svibnja, kazao je da je usvojeno nekoliko zaključaka od kojih se jedan odnosi za formiranje radne grupe koja bi već u petak trebala usvojiti dokument kao odgovor na 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije kako bi se mogao napraviti akcijski plan.

Predložili su da Vijeće ministara putem mehanizma koordinacije okupi sve one koji su uključeni u mehanizam vezano za europska pitanja i da se razmotre mjere za mogući akcijski plan koji treba biti donesen u roku od 30 dana.

Dnevnik.ba