StoryEditor

Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika, pa onda zastavu RS u Predsjedništvo

Piše D  /  16.10.2018., 08:10h

On je u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka rekao i da će mu među prvim potezima biti izmjena Poslovnika Predsjedništva, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu Predsjedništva, prenosi b92.net

"Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjedništva bit će u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BIH, vidjet ćemo. Ako ne bude zastava RS u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka", rekao je Dodik. 

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsjedništva po pitanju članstva BiH u NATO, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir suradnja putem Partnerstva za mir. 

On je dodao i da namjerava predložiti ostalim članovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status "umnogome stabilizirao stanje". 

"Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena", zaključio je Dodik. 

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da RS i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH. 

"Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BiH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsjedništva", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:41