Article_Top_970x250

Dodik protiv zakona o zabrani negiranja genocida

srpski član predsjedništva

Dodik protiv zakona o zabrani negiranja genocida

srp 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je u Srebrenici počinjem "ozbiljan zločin nad Bošnjacima”, ali je "protiv nametanja zakona o zabrani negiranja genocida".

Dodik je kazao da poštuje bol majki Srebrenice "i u bijelim i u crnim maramama, da se mora osuditi zločin nad bilo kim, ali da se ne može favorizirati jedna istina, već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama”.

- Čuo sam u posljednje vrijeme stalni zahtjev da se zabrani nešto i da se negira. Ne može se na tome graditi istina. Je li se nešto dogodilo ili nije. Ako je nešto sumnjivo, kao što je ta njihova priča, kojom hoće da kažu da se dogodio genocid, onda se to ne može natjerati zakonom. To je samo priča o novom verbalnom deliktu ili nešto slično – ustvrdio je Dodik.

Naveo je da Haški tribunal ne može pisati povijest.

- Ako se možemo dogovoriti da se istina gradi na činjenicama, a ne na spekulacijama i ako se istina može utvrditi egzaktno, a može, onda mi možemo biti dio čitavog tog projekta pomirenja u BiH. Ako netko  putem favoriziranih međunarodnih institucija, kakav je bio Haški tribunal koji je samo sudio Srbima, napisati povijesti, mi iza toga ne stojimo. Ne može nas nitko na to natjerati - rekao je Dodik.

Ustvrdio je da bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton ne može govoriti o Srebrenici.

Dnevnik.ba