StoryEditor
predjsdnik rs

Dodik: "Protiv Schmidta neće biti upotrebljena sila, ali nije dobrodošao"

Piše desk  /  10.09.2023., 15:05h

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, govorio je o potencijalnom dolasku visokog predstavnka u BiH Christiana Schmidta u Banja Luku.

- Ljudi u RS-u su na ivici strpljenja – rekao je Dodik i naveo kako „mnogi od njega traže da Schmidta proglasi personom non grata što po međunarodnim standardnima nije moguće“.

"Vrbovanje mladih"

Nastavio je Dodik u istom tonu govoreći o Schmidtovom dolasku.

- Nitko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali bit će upoznat s tim da ne može da uđe u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak s bilo kim na službenom mjestu. 

Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati – rekao je Dodik poredeći Schmidta sa „Šćepanom Malim“ koji se „predstavlja kao car“.

Naveo je kako su u RS ozbiljni i da neće napraviti niti jedan eksces.

- Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru – rekao je Dodik.

Njega i druge dužnosnike Njemačke je optužio da dolaze ovdje kako bi „što više mladih ohrabrili da idu u Njemačku, jer su Ukrajina i Zapadni Balkan jedini resurs gdje mogu nadomjestiti pet milijuna nedostajućih radnih resursa“.

- On će reći da nije točno – dodao je.

O koaliciji

Govoreći o koaliciji na državnom nivou, rekao je da je SNSD pokazao da su ozbiljan partner, a pogotovo jer su ispoštivati pet dogovorenih zakona. Sada su na redu, kaže Dodik, zakon o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon.

- Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo. Ne samo nas, nego i hrvatske strane koja traži Izborni zakon – rekao je Dodik.

Navodi kako „početnička atmosfera“ nije sporna, ali da kada Trojka želi izbjeći dogovor onda govore „ne možemo, dočekat će nas u Sarajevu“ i slično.

- Mi ne izbjegavamo. Da boli, boli. Rečeno je da ćemo raditi na ta dva zakona u rujnu. Trebali smo formirati komisiju i na prošlom sastanku smo obaviješteni daje Savjet minsitra i RS stavio članove grupe, a Vlada FBiH nije. Mi već vidimo opstrukcije te vrste. Da li će oni uživati u toj opstrukciji, nisam siguran. Oni mnogo toga trebaju da isporuče javnosti u FBiH i bošnjačkom tijelu, mi ne moramo više ništa – naveo je Dodik. 

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 11:52