Article_Top_970x250

DODIK "PROTIV REVIZIONIZMA" Partizani i četnici – to ti je isto

Dan pobjede nad fašizmom

DODIK "PROTIV REVIZIONIZMA" Partizani i četnici – to ti je isto

svibnja 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih dužnosnika nije htio da prizna - naglasio je Dodik.

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je borba za slobodu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu bila integrirana sa nastojanjima progresivnog dijela čovječanstva da se suoči sa fašizmom i naglasio da revizija povijesti, pogotovo Drugog svjetskog rata, ne može da prođe.

Dodik je rekao da je 9. svibanj 1945. godine obilježio kraj jednog velikog stradanja koje je uzelo nekoliko desetina milijuna žrtava, od kojih je najviše bilo iz Sovjetskog Saveza, kao i da nije zanemariv ni broj onih koji su sa prostora bivše Jugoslavije, a većinu su u znatnom obimu činili Srbi.

- Srbi su i digli ustanke protiv fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske i naravno, njemačkog okupatora i svih onih koji su sudjelovali s njima s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu u nastojanju da eliminiraju bilo kakav utjecajj pravoslavlja na ovom prostoru - rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede u Banja Luci, prenosi Srna.

On je istaknuo da su Srbi, koji su se masovno odazvali pozivu na ustanak, činili to zbog egzistencijalnih razloga jer su njihov život i egzistencija bili do kraja ugroženi, njihovo postojanje na ovim prostorima potpuno dovedeno u pitanje.

- Zato su se Srbi masovno odazvali u Narodno oslobodilačku borbu i bili masovno pripadnici Narodno oslobodilačke vojske do kraja rata kada su vidjevši ko su pobjednici u tu vojsku pohrlili muslimani tadašnjeg vremena, a današnji Bošnjaci i da se prikažu kao neko ko je dao neku vrstu doprinosa - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, prije toga oni su masovno sudjelovali u izgradnji Nezavisne Države Hrvatske, koja se hranila krvlju srpskog, židovskog i romskog naroda i "dok je bilo te krvi ta država je postojala".

- To što je Јasenovac živio pet mjeseci nakon oslobađanja Beograda govori sama koliko je komunistička vlast bila indolentna prema činjenici da postoji Јasenovac i stradanje Srba u njemu - naveo je Dodik.

On je naglasio da je borba srpskog naroda bila integrirana sa nastojanjima progresivnog čovječanstva da se suoči sa pošasti zvanom fašizam, da to spriječi, zaustavi i onemogući njegovo širenje i posljedice tog djelovanja.

- Srbi su u tijeku Drugog svjetskog rata imali dvije savezničke vojske, jedna je Narodno oslobodilačka vojska, a drugo je Vojska u Otadžbini koja je surađivala sa saveznicima i to što su na samom kraju rata i partizani i četnici zajedno spašavali američke i savezničke pilote i poslali ih u svoje domovine govori o opredjeljenju i činjenici na kojoj strani je bio srpski narod", rekao je Dodik.

On je naglasio da je srpski narod dao ogromnu žrtvu i da je obilježio prošli vijek svojim stradanjima.

- Obilježavajući Dan pobjede ponosni smo na činjenicu da smo bili na strani velike pobjede u Drugom svjetskom ratu -  istakao je Dodik.

On je dodao da Srbi nisu nikada nikoga napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid.

- I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih dužnosnika nije htio da prizna - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, "arogantni i licemjerni kakvi jesu, uvijek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedesetih kada su nastojali da Srbima stave etiketu barvarskog naroda i epitet genocida".

- U tome su ostali uporni čak i sada kada su nam 20 i nešto godina nakon događaja u Srebrenici i okolini dostupne informacije koje je tada britanska vlast imala u kojima govori da rukovodstvo Republike Srpske niti je imalo namjeru, niti planiralo, niti sudjelovao u pripremama za tu operaciju u samoj Srebrenici  rekao je Dodik.

On je dodao da postoji i jedan autor koji je radio u Haškom tribunalu koji je skoro objavio da su se "točno znali počinitelji tog velikog zločina koji nije genocid u Srebrenici, ali da oni nisu bili tema, već su sklonjeni kako bi se sudilo rukovodstvu i Vojsci Republike Srpske".

- To je taj "pravedni" i licemjerni Zapad. Umoran sam više od njihovih stalnih nastojanja da nas ovdje discipliniraju, a ne žele da vide našu žrtvu, naš doprinos pobjedama, ukupnom razvoju civilizacije jer ne bi ni poznavali današnju civilizaciju da nije bilo našeg srpskog sudjelovanja. Prošli smo golgotu, imamo razloga da obilježavamo ovaj datum, mada smo dali ogroman broj žrtava - istakao je Dodik.

On je zahvalio svima koji su protiv revizionizma, za zalaganje za istinu, koja je neumitna i da revizija povijesti, pogotovo ove iz Drugog svjetskog rata, neće i ne može proći.

Dnevnik.ba