StoryEditor
reakcija

Dodik: Proces koji su pokrenuli znači kraj BiH, spreman sam otići u Tužiteljstvo dok ga ne zabranimo

Piše desk  /  22.12.2021., 14:42h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je politički motivirano ponašanje Suda i Tužiteljstva BiH prema Republici Srpskoj koja ima jasna ustavna prava.

Ovo je pokušaj da se sahrani Republika Srpska. Široka kriminalna aktivnost pravosuđa BiH govori da su njihova meta RS i njene institucije. Obuhvat je zaista impresivan, zastupnici, koji su slobodni da se politički ponašaju, su napadnuti od tog političkog ološa. Nema osnove za to. Srpska sve radi po Daytonu i Ustavu. Politički predstavnici imaju politički imunitet ako nisu počinili kaznena djela općeg kriminala– rekao je Dodik.

Dodik je ovaj proces usporedio sa sudskim procesom protiv Petra Kočića.

– Žao mi je što je oporba iz RS-a upletena u to jer u svojim izjavama žestoko optužuju RS, tvrdeći da je nešto trebalo uraditi na razini BiH. Srpska će se organizirano braniti. U roku od mjesec dana imat ćemo na dnevnom redu zakone koji će definirati pravosudni sustav. Zabranit ćemo djelovanje i rad Suda i Tužiteljstva BiH i činit ćemo sve da se stvori neovisno i neutralno pravosuđe. To ne možemo osigurati u okviru onoga što imamo na razini Sarajeva – kaže Dodik.

Dodik je dodao da Republika Srpska sada ima rekordno visok koeficijent za raspodjelu prihoda od PDV-a.

– Jahorina je, nakon Beograda na vodi, najveće mjesto za ulaganje u regiji. Gotovo milijarda KM su investicije na Jahorini što govori da je RS privlačna za investicije. Nju ne može investitorima zgaditi tip poput Schmidta ili nadobudna administracija koja bi uvodila sankcije. Kada se dogode racionalne izjave mađarskog premijera Orbana o BiH, onda imate histeriju u Sarajevu. Nema tko ga ne napada. Ponosan sam na suradnju s Mađarskom, kao i s drugim zemljama. Drago mi je što je Orban rekao da Srpska može računati na 100 milijuna KM za podršku malim i srednjim poduzećima. Orban je jedan od važnih europskih državnika, čovjek koji ima viziju – kaže Dodik.

Govoreći o prijetnjama da se Orbanu otkaže planirani posjet BiH 25. prosinca, Dodik je rekao da samo Predsjedništvo BiH to može  učiniti, ali da to nikada neće učiniti.

– Ako to urade, kao što su otkazali vježbu na Manjači, to će govoriti da oni ne poštuju institucije – kaže Dodik.

Poručio je da politička situacija u BiH ne vodi nigdje i da su Bošnjaci oslonjeni na „voštane figure“ u Americi i poneke u Europi.

– BiH se neće moći spasiti ako što će napadati Orbana i tako što će pokretati tzv. proces stoljeća protiv Dodika i ekipe koju je on organizirao u Republici Srpskoj. To se nije doživljavalo ni u vrijeme apsolutne diktature. To je dokaz da Sud i Tužiteljstvo BiH nisu potrebno– rekao je Dodik.

Dodao je da će Srpska tijekom siječnja donijeti zakon o VSTV-u RS-a. Kaže da je taj zakon već upućen ili će ovih dana biti upućen u Narodnu skupštinu koja treba odlučiti kada će o njemu raspravljati.

– To znači diskvalifikacija Suda i Tužiteljstva BiH u Republici Srpskoj. Da se ne bi stekao dojam da smo mi uplašeni, spreman sam otići u Tužiteljstvo dok ga Republika Srpska ne zabrani. To je lakrdija poput one za vrijeme referenduma u RS-u. Sada isto to rade, to je nemoguće dokazati. Ovaj proces koju su oni poveli je kraj BiH. Zato što su zloupotrijebljene institucije do mjere da one ne trebaju postojati. Schmidt ne može ništa uraditi, nijedna njegova mjera neće biti prihvaćena. Zato je njemačka ministrica ljuta na Dodika i zato su zajašili na RS do mjere da prijete. Ali to nije demokratski svijet u kome ja želim živjeti– poručio je Dodik.

Naglasio je da je Srpska ekonomski stabilna, da plače i mirovine nisu ugrožene. Za aranžman s MMF-om je rekao da bi dobro došao, ali samo bez bilo kakvih političkih uvjetovanja. 

– Srpska je uspjela u vremenu energetskog kolapsa ostati stabilna. Ostala je na razini najnižih cijena električne enrgije u Europi. Imamo i najniže cestarine na autocestama u regiji. To govori da činimo sve da olakšamo život našeg stanovništva – kaže Dodik.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:40