StoryEditor

Dodik: Priznanje Kosova automatski bi povuklo pitanje statusa Republike Srpske

Piše D  /  03.09.2020., 07:09h

- Normalno je da će i u razgovorima u Bijeloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanijelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i sigurnost svih na Kosmetu, da se očuva teritorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otvore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosmetu, mogu samo komplicirati već ionako složenu situaciju.

- Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijeloj regiji jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH - podsjetio je srpski član Predsjedništva.

Dodik je izrazio mišljenje da SAD dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:10