StoryEditor
‘‘građanske BiH neće biti‘‘

Dodik: Prijetnje Republici Srpskoj najbolji su put da se BiH samoraspadne

Piše desk  /  18.04.2022., 09:50h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su prijetnje Republici Srpskoj zbog provođenja Zakona o imovini najbolji način za samoraspad BiH.

"Prijetnje provođenjem zakona najbolji su način da se zemlja samoraspadne. Oni misle da zbog ovoga što se događa u Ukrajini svi trebamo šutjeti, pognuti glave od straha i reći: 'Uzmi sve, samo nemoj' ne diraj me' neće to tako”, rekao je Dodik.

Naglasio je da u Republici Srpskoj ne postoje planovi za secesiju, ni javni ni tajni, ali je napomenuo da je javnost Srbije više nego ikada uvjerena da će se BiH raspasti ako ne uspije postići unutarnji dogovor, čega je sve manje, prenosi Srna.

Dodik ističe da je Zakon o imovini Republike Srpske samo prebačen na papir i potvrdio praksu upravljanja vlastitom imovinom koja u Srpskoj postoji već 30 godina.

“Sada njegovu provedbu, nakon što je neki dan stupila na snagu, smatramo ispunjenjem odluke Ustavnog suda BiH kojom je naloženo rješavanje pitanja imovine”, rekao je Dodik za beogradsku Politiku.

Naveo je da se Sarajevu ne sviđaju neke odredbe zakona kojima se posljednjih godina izbjegava dijalog o svim pitanjima, pa su umjesto suradnje s druga dva naroda sve nade polagali u čovjeka koji nema mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodik ističe da je sve veća namjera da Bošnjaci, vođeni "dobrim" prilikama u svijetu, animiraju strance za postizanje političkih ciljeva kroz satanizaciju Srba.

Ističe da se, zbog odnosa u kojima Sarajevo svu energiju usmjerava na borbu i obračun s Republikom Srpskom, očituje mržnja i nepovjerenje, što potom produbljuje očitu pristranost stranaca, "koje dosad nije nedostajalo".

Dodik zaključuje da građanske BiH neće biti, te dodaje da je slijepo vođena politika u Sarajevu dovela BiH do nepovratne podjele koja se ogleda na svakom koraku, ne samo između Srba i Bošnjaka, jer su odnosi još gori u Federaciji BiH, između Hrvata i Bošnjaka.

Ističe da je sada u tijeku implementacija Zakona o imovini Republike Srpske i upozorava da pokušavaju razgraditi Republiku Srpsku, a u Srpskoj bi trebali nasjedati na priču da nemaju ništa protiv Srpske.

Dodik ističe da se Sarajevo često poziva na ustavne odredbe "da BiH nastavlja međunarodno-pravni kontinuitet", zanemarujući nastavak te rečenice u kojoj stoji "s unutarnjim ustrojem modificiranim ovim Ustavom".

"Oni zanemaruju unutarnju modifikaciju zemlje, a pokušavaju primijeniti međunarodni kontinuitet na unutarnja pitanja. Čista manipulacija. Počeli su s vojnom imovinom, pa su uveli šume i vodu, sutra će dodati škole i bolnice, jer se već spore naše pravo na hidroelektrane", upozorio je Dodik.

Istaknuo je da je Brčkom omogućeno pravo vlasništva, Federacija BiH koristi svoju imovinu, samo Republika Srpska to osporava.

"Republika Srpska je jedini vlasnik imovine, drugo rješenje nije i neće biti moguće. Nema odustajanja od provođenja zakona, imovina koju imamo je uknjižena kao vlasništvo Republike Srpske. Mogu nas pritiskati i progoniti, nismo spremni dati imovinu”, rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 18:28