StoryEditor
sastanak vladajuće koalicije

Dodik: "Prije će se EU raspasti nego što mi u nju uđemo", Konaković: "Von der Leyen dočekujemo u boljem ambijentu nego ikad"

Piše desk  /  26.10.2023., 12:57h

Lideri političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH danas nisu postigli suglasnost o tome kako do početka studenog osigurati usvajanje zakona koji bi mogli otvoriti novu fazu europskih integracija te zemlje.

Čelnici vladajuće koalicije sastali su se u Sarajevu kako bi potvrdili raniji dogovor po kojemu u parlamentu do kraja mjeseca trebaju biti usvojena najmanje dva ili tri zakona iz reformskog paketa na kojemu još od 2019. inzistira Europska komisija kako bi razmotrila daljnje korake u odnosu prema BiH, uključujući i moguću odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen trebala bi sredinom sljedećeg tjedna doputovati u Sarajevo pa lokalni političari pokušavaju osigurati da do tada postignu kakav-takav napredak u provedbi reformi i time otvore mogućnost da Europska komisija objavi pozitivan godišnji izvještaj o napretku BiH.

Ništa od suglasnosti

No današnji sastanak nije doveo do suglasnosti, a lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je kako se gubi vrijeme na prijepore te da mu je zbog toga "žao".

"Nemamo usuglašen paket", kazao je Dodik pojašnjavajući kako postoji suglasnost o zakonu o sprječavanju pranja novca i borbi protiv terorizma, ali ne i o zakonu o sudovima u BiH.

Problem je nastao zbog sjedišta budućeg prizivnog odjela Suda BiH, koje treba biti u Republici Srpskoj, pri čemu SNSD traži da to bude u Banjoj Luci, dok bošnjačko-građanski blok traži da iz praktičnih razloga to bude u Istočnom Sarajevu.

Dodik: Prije će se EU raspasti nego što mi u nju uđemo

Dodik je ultimativno pred novinarima kazao kako će on određivati gdje će biti sjedište. Dodao je kako ionako ne vjeruje da će Europska komisija odobriti otvaranje pristupnih pregovora i kako takve najave smatra "lažnima".

"Prije će se EU raspasti nego što mi u nju uđemo", zaključio je. Kaže i kako se unutar radnih skupina razmatraju zakoni o Ustavnom sudu BiH i izbornom zakonu, a dogovor o načinu biranja članova Predsjedništva BiH, kako je pojasnio, prepuštaju partnerima iz Federacije.

Čelnik Naroda i pravde (NiP) i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je kako su imali "tvrd" sastanak dodajući kako je sada pitanje može li se koalicija vratiti na početne postavke, odnosno odustati od uvjetovanja.

"Još uvijek ima dovoljno propisa, zakona i interesa zbog kojih bismo trebali uložiti takve napore", kazao je Konaković.

Konaković vjeruje da će EU biti naklonjena BiH usprkos Dodikovim najavama

On vjeruje da će unatoč Dodikovim najavama Europska unija biti naklonjena BiH i vjeruje kako će pet ranije usvojenih reformskih zakona u državnom parlamentu biti dovoljno za to.

Kazao je kako Von der Leyen ipak dočekuju u boljem ambijentu nego ikad i nada se barem novom paketu financijske pomoći EU, od kojega bi koristi imala i BiH.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 06:23