Article_Top_970x250

Dodik pričao o ikoni: "Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj samo da bi imali čime mahati iznad glave"

"obračun Ukrajinaca zbog izjave"

Dodik pričao o ikoni: "Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj samo da bi imali čime mahati iznad glave"

sij 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije "obračun Ukrajinaca s njim zbog izjave o Krimu".

“Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinit ću se i vratiti ikonu”, rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga “ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima obiteljsku ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobivena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona tražena, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

“Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne traži tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije “obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime “da mašu nad glavom”, što je politika spremljena za sve Srbe”.

“Srbi proslavljaju 9. siječanj i nastavit će da to rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspješno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizmu antipravo Ustavnog suda BiH, koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivirane odluke”, rekao je Dodik.

Dnevnik.ba