StoryEditor

Dodik predložio formiranje komisija za rješavanje otvorenih pitanja BiH, Hrvatske i Srbije

Piše D  /  09.07.2019., 11:07h

Tako je predložio da se formiraju komisije kako bi se rješavala sva otvorena pitanja, među kojima je pitanje granice BiH s Hrvatskom i Srbijom. Rješenje bi, kako smatra, trebalo biti regionalnog karaktera i uz podršku Europske unije

- U tom pogledu imamo zastoj i gotovo da se ništa ne događa. Predlažem da danas donesemo jednu izjavu između BiH i Hrvatske, te BiH i Srbije kojom ćemo utvrditi zajedničke komisije koje bi mogle dalje nastaviti i aktualizirati ovo pitanje - rekao je Dodik.

U rješavanju navedenog pitanja, ističe, moglo bi se početi od toga da se potvrdi sporazum iz 1999. godine s Hrvatskom, kojim se smatra da je ovaj problem riješen na privremenoj osnovi.

Također, naglasio je da bi se danas trebao utvrditi način za rješavanje ekoloških problema između BiH i Hrvatske. Ukazao je da BiH s Kosovom ima problem u pogledu pristojbi na izvoz roba.

Podsjetio je da je ovaj Summit osnovan prije 23 godine s ciljem da se rješavaju problemi, te se nada da će i ovdje neke inicijative biti pokrenute.

Nije siguran bi li se ovaj proces trebao racionalizirati odnosno ugasiti.

- Ipak je to inicijativa koju smatramo autohtonom iz regije jugoistočne Europe. Kad je već tako, iskoristimo je za dobrobit naših zemalja a i regije u cjelini. Također, iskoristimo podršku koju nam u ovom procesu pruža Europska unija - rekao je Dodik.

Poručio je da u Bosni i Hercegovini već devet mjeseci nakon izbora nije formirana vlast i da je u tom cilju potrebno samo primijeniti ono što je već dogovoreno.

Drugim danom summita Procesa saradnje jugoistočne Europe (SEECP), koji se održava na Jahorini, završava se predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život".

- Žao mi je što Priština nije s nama zbog propuštene prilika za daljnu suradnju na regionalnom planu. Kao razlog za to obrazložili su da nisu zadovoljni tretmanom od strane domaćina. Zar mi nismo u potpunosti ispoštovali aranžman pod kojim je Priština pristala biti uključena u ovaj proces i ranije. Mislimo da nije bilo razloga da otkažu - rekao je Dodik dodajući da je Predsjedništvo BiH sinoć bilo domaćin svečane večere u čast šefova delegacija sudionica Summita SEECP.

Sudionicima summita obratit će se i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom će uslijediti usvajanje Deklaracije summita.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:28