StoryEditor

Dodik pozvao Izetbegovića na razgovor o Ustavnom sudu BiH

Piše D  /  21.02.2020., 05:02h

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, najavio je da će u narednih nekoliko dana biti održani sastanci sa svim predstavnicima političkih stranaka iz RS-a zastupljenih u parlamentu BiH u vezi s pripremljenim zakonom, koji predviđa da se strani suci "zamijene“ domaćim stručnjacima, prenosi Fena.

Potpredsjednici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović zaduženi su, kazao je, da sa strankama sa sjedištem u Federaciji BiH dogovore da se takvi sastanci organiziraju u narednih nekoliko dana.

-Sačekat ćemo druga mišljenja i amandmansko djelovanje - rekao je Dodik i dodao da nije optimist da će zakon koji predlaže SNSD biti prihvaćen.

Izvršni komitet SNSD-a je zadužio potpredsjednika SNSD-a Radovana Viškovića da finalizira razgovore za Mićom Mićićem (SDS), gradonačelnikom Bijeljine u vezi s predstojećim lokalnim izborima.

- Prijedlog sporazuma već smo dobili od Mićića i potrebno je da se samo pojasne neki detalji i napravi finalni dokument - rekao je Dodik.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem, ustvrdio je da se RS nalazi u najtežoj situaciju od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-To se ne može prihvatiti. Ustavni sud BiH nema neograničeno pravo - rekao je Dodik, dodajući da je Ustav BiH precizirao da Parlamentarna skupština BiH može svojom odlukom odrediti izbor sudaca Ustavnog suda BiH.

Tvrdi da nije točna izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su neki dužnosnici SNSD-a dobili zemljište, o kojem je odlučivao Ustavni sud BiH te je osudio prijetnje koje je danas uputio šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović redakciji banjalučkog portala "Capital“.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:34