Article_Top_970x250

Dodik pozdravio Macronovu izjavu: BiH je skliznula u potpuni islamistički ekstremizam

Član Predsjedništva BiH

Dodik pozdravio Macronovu izjavu: BiH je skliznula u potpuni islamistički ekstremizam

stu 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon samita u Sofiji, kada je priopćio da se EU neće više širiti na zapadni Balkan, Macron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to - ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojom izjavom o BiH kao "tempiranoj bombi", priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za EU zbog islamskog terorizma.

- Zahvalan sam predsjedniku Macronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti priopćio istinu na koju duže vremena ukazujem, kada je riječ o BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je priopćio Macron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Macron svojom izjavom priznao da ovako nakaradno ustrojena BiH predstavlja opasnost za EU zbog islamskog terorizma i ratnika džihada koji su regrutirani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku..., a koji se sada vraćaju u zemlju.

- Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica uslijed potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam - istakao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je rekao da nije sretan što je stanje u BiH na neki način politički neodrživo, ali, dodao je, ako vas jedan od vodećih svjetskih lidera označi kao glavni problem u regiji i još navede konkretan razlog, on tu više nema što se dodati.

On je izjavio da može samo da zatraži odgovore od nadležnih u Sarajevu da iznesu istinite podatke o islamskim fundamentalistima o kojima govori predsjednik Mackron i kakva je tu uopće uloga Sarajeva.

- Nakon samita u Sofiji, kada je priopćio da se EU neće više širiti na zapadni Balkan, Macron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to - ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba