StoryEditor
Predsjednik RS-a

Dodik potvrdio da je Tegeltija kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Piše desk  /  03.02.2023., 08:09h

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik je potvrdio da bi Zoran Tegeltija mogao postati direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

"Indirektni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga. Za sada još nismo donijeli odluku, a naravno da je Zoran Tegeltija jedan od najozbiljnijih i najstručnijih ljudi iz te sfere. Treba da prvo razgovaramo s njim da vidimo hoće li on to ili neće. Ništa još nije dogovoreno, vidjet ćemo", kazao je Dodik.

To znači da bi Tegeltija u narednih nekoliko mjeseci mogao podnijeti ostavku na funkciju ministra financija i trezora BiH, na kojoj je imenovna prije dva tjedna, i preuzeti ulogu direktora UIO u kojoj desetljeće sjedi Miro Džakula (HDZ).

"Znamo da ta pozicija u UIO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva", izjavio je.

Raspodjela pozicija bit će tema sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH koja će biti održana narednog četvrtka, a zanimljivo je da će kadrovi SNSD-a rukovoditi ključnim financijskim institucijama države.

Iako su SNSD i HDZ postigli dogovor da pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pripadne stranci sa sjedištem u Banjoj Luci tome se sada protivi SDP, točnije potpredsjednik Vojin Mijatović koji je najavio i ultimatum.

"Stav SDP-a će tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO. SDP će biti vrlo tvrd. Mislim da je vrijeme da se financijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca. Malo ćemo tu stati. SDP će tražiti UIO. Gotovo sigurno, vrlo čvrsto", izjavio je Mijatović.

Dnevnik.ba

18. ožujak 2023 13:40