Article_Top_970x250

Dodik poručio SDA: "Nama nije stalo ni do nikakve BiH, a pogotovo ne do Republike BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik poručio SDA: "Nama nije stalo ni do nikakve BiH, a pogotovo ne do Republike BiH"

ruj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Nakon što je SDA usvojila niz stranačkih rezolucija u kojima BiH vidi kao republiku, a Sarajevo sa cijelom prijeratnom teritorijom, čime je odredila pravce političkog djelovanja, ponovo je reagirao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je ocijenio je da je Programska deklaracija ili rezolucija SDA koja predviđa Republiku BiH "rezolucija muslimanskog naroda u BiH i da poziva na sukobe".

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignorira realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

"Oni bi to sve poništili i smatraju da bi to mogli da ostvare bez ikakvog uvažavanja drugih interesa, prije svega same Republike Srpske. Naravno da to nije moguće. Nama nije stalo ni do nikakve BiH, a pogotovo ne do Republike BiH", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je veoma teško nastaviti politički dijalog sa Bakirom Izetbegovićem i njegovim sljedbenicima, te dodao kako se s njima ne može suglasiti ni o prošlosti, ni o sadašnjosti, ni o budućnosti, a da se jedino slažu u tome da se ni u čemu ne slažu.

Dnevnik.ba