StoryEditor
io zraelu i hamasu

Dodik poručio ministru Isaku da će "osloboditi mamu", BiH će se raspasti

Piše desk  /  30.10.2023., 15:36h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govoreći o situaciji u Izraelu i Palestini, poručio je Rami Isaku, ministru unutarnjih poslova Federacije BiH, "da oslobodi svoju mamu".

 

"Koji ministar? To je smlata koja jakim izjavama želi pokriti djelovanje. Neka proba osloboditi. Neka oslobodi mamu. To je težak trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, prije svega Hamasa. Ono što su učinili 7. listopada spada u zločin koji je skrenuo pažnju cijelog svijeta", rekao je Dodik komentirajući Isakovu izjavu datu u Zenici.

Isak je, podsjetimo, na skupu koji je u Zenici održan u znak podrške Palestini, uputio sljedeću poruku.

"Zajedno ćemo mi, ako Bog da, osloboditi našu Gazu ali na način da uvjerimo sve one koji šute da dignu svoj glas i one koji imaju snagu da urade ono što trebaju uraditi".

Na skupu u Zenici na kojem je Isak govorio vijorila se i zastava ISIL-a.

Dodik je danas na konferenciji za novinare u Banja Luci istaknuo kako je mučno gledati slike iz Gaze.

"Opravdana je aktivnost Izraela da se brani. Isto tako, potresne su slike stradanja djece u Palestini. Očekujem da će to što prije stati i da će uspjeti da se pronađe dogovor. Situacija se, vidim, razlikuje se od prethodnih. Amerika diskvalicira sebe kao posrednika jer se svrstava na jednu stranu. Kao i u Ukrajini. Vidjeli smo reakciju arapskog svijeta na to. Usložnjava se problem koji je težak. Svaka vrsta navijačkog odnosa nije korektna i fer", poručio je Dodik.

Situaciju na Bliskom istoku usporedio je sa onom u BiH

"I mi smo zgurani u nešto što ne može funkcionirati. Vjerujem da ovo što se događa u BiH, traži adekvatan odgovor. Amerikanci su davno odlučili, to sam javno govorio, da centraliziraju BiH. To je ono protiv čega se mi borimo. Oni tvrde kako mi to ne razumijemo, nije stvar slova Daytona već procesa. Taj proces mi nismo potpisali",  rekao je Dodik.

Na kraju, Dodik je ponovio i da svi Srbi trebaju živjeti u jedinstvenoj državi.

Dnevnik.ba

 

06. svibanj 2024 22:39