StoryEditor
predsjednik rs

Dodik ponovno izvrijeđao Schmidta u Murpheya: Sve je ovo nelegalno

Piše desk  /  16.10.2023., 15:13h

U svakom slučaju mislim da je sve ovo nelegalno. Ovo je cirkus, izjavio je novinarima nakon izjašnjenja o krivnji Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ispred Suda BiH.

Kako je istaknuo, prema njegovom mišljenju već je donesena i presuda.

"Mislim da se ovdje radi o jednom udruženom kriminalnom pothvatu koji čini Schmidt, Murphey, onaj kreten u američkoj ambasadi, koji čine još neki stranci. Europska unija šuti na činjenicu da se na njenom prostoru, u zemlji kandidatu, može pojaviti stranac koji mijenja svojim odredbama krivično zakonodavstvo, a onda nam ukazuju na vladavinu prava", rekao je Dodik, izvještavaju Nezavisne novine.

Dodao je da će ovo diskreditirati pravosuđe i Ustav BiH.

"Dakle, radi se o jednoj kriminalnoj grupi koja je spremna isključivo da vrši i izvršava naloge američkog ambasadora koji je smislio i ohrabrio Schmidta da ovo uradi tvrdeći da iza njega stoji snaga koja može da jednog predsjednika republike, zato što je izvršavao Ustav Republike, zatvori u zatvor", kazao je Dodik dodajući da je sve ovo nelegalno i da je cirkus.

Ovo je politički proces u kome se želi obračunati s Republikom Srpskom i sa mnom kao njenim predsjednikom, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon izjašnjenja o krivici u Sudu BiH.

Dodao je da je on poštovao Ustav Republike Srpske koji kaže da predsjednik proglašava zakone tako što potpisuje ukaz koji je prošao proceduru u Narodnoj skupštini RS.

Istaknuo je kako je on prvi koji je doveden pred Sud zbog akata koje je nametnuo stranac koji nije imenovan od strane Vijeća sigurnosti.

"Nisam razumio ni shvatio na čemu je to zasnovano. Ne mogu da vjerujem da u Tužiteljstvu i nelegalnom Sudu sjede pravnici koji ignoriraju činjenicu da u Ustavu BiH kaže se da jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH provodi Parlamentarna skupština i nitko više", rekao je Dodik.

Dodao je da se danas pojavio pred "neustavnim i nelegalnim Sudom po optužnici nelegalnog i neustavnog Tužiteljstva".

"Sve što je urađeno, urađeno je na bazi neprava i neustava. Kršenjem Daytonskog sporazuma nametnuti su Sud i Tužilaštvo, mimo Ustava i dogovora strana koje se u Daytonskom sporazumu definiraju kao strane Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Dodik.

On je istaknuo kako ni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije potegao vitalni interes na to pitanje nego je smatrao da tu nema ništa sporno.

"Vjerojatno su se oni rukovodili time da što prije omoguće Tužiteljstvu, govori se o sprezi, da Tužiteljstvo može poduzeti ove radnje", naveo je.

Kako je istaknuo, optužnicu je dobio na latinici, iako se zna da pripada srpskom narodu i da je tražio da mu se dostavi na ćirilici.

"Na ovaj način se razgrađuje BiH. Ja ću se braniti ovdje na svaki način kao predsjednik Republike Srpske jer sam došao u sudnicu u kojoj su nam jasno pokazali kako tretiraju ustavni poredak u BiH. Tako što su u Sudu istaknute dvije zastave. Jedna je zastava BiH, druga je Federacije BiH, a nema zastave Republike Srpske", rekao je Dodik.

Također, Dodik je istaknuo kako će doći i na naredne sesije, ali i da je atmosfera nepovoljna za bilo koga iz Srpske, pa i njega kao predsjednika.

Na kraju obraćanja, citirao je poslovicu kazavši da sila boga ne moli, bog silu ne voli.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 12:16