Article_Top_970x250

Dodik: Podržavamo Hrvatsku, Hrvati u BiH moraju birati svoje predstavnike

bez vlasti nema europe

Dodik: Podržavamo Hrvatsku, Hrvati u BiH moraju birati svoje predstavnike

lip 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i na današnjem sastanku u Banja Luci prenio stav da je formiranje vlasti na nivou BiH, te u Federaciji BiH i kantonima uvjet bez koga se ne može dalje razgovarati o putu BiH prema EU.

"Oba pitanja su vezana za Sarajevo, a ne za Republiku Srpsku. U jednom dijelu jeste, a to je Vijeće ministara. Mi tamo imamo pozicije koje treba da dobijemo, ali neko to sprečava i mislim da to u Europi dobro razumiju", rekao je Dodik.

On je istaknuo da je glavni problem nemogućnost da na nivou FBiH budu riješeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je rekao da Hrvatska kao članica EU ne kalkulira na hrvatskom pitanju u BiH i da je jasno stala iza toga da bude osiguran ravnopravan tretman Hrvata i da oni biraju svoje predstavnike.

"Mi to moramo podržati jer to znači da i mi Srbi biramo svoje predstavnike. Problem između Bošnjaka i Hrvata dominira u BiH i zbog toga vidimo zastoj i nehtijenje da to pitanje bude riješeno. Zato nema potrebe da sjedimo sa Bakirom Izetbegovićem koji priča istu priču koju je pričao prije šest mjeseci", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski blok nije i neće da bude u koaliciji sa SDA.

"Ali, ne možemo mi birati koga Bošnjaci biraju, kao što oni ne mogu da biraju koga ćemo mi. Da su oni mogli da izaberu oni bi izabrali SDS, Mirka Šarovića i ostale. Međutim, ovdje bira srpski narod i to su realnosti. Kada budu htjeli da formiraju Vijeće ministara neka nas pozovu i naši ljudi će doći i glasaće za dogovoreni koncept", poručio je Dodik.

Dnevnik.ba