StoryEditor
zlouporaba položaja i ovlasti

Dodik podnio kaznenu prijavu protiv Turković i Alkalaja

Piše desk  /  08.04.2022., 16:52h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je kaznenu prijavu protiv ministra inozemnih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković i veleposlanika BiH u UN Svena Alkalaja, saznaje Srna.

Dodik je kaznenu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turkovićeva i Alkalaj zlouporabili službeni položaj i ovlasti u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrijede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

Prema saznanjima Srne, u kaznenoj prijavi je navedeno da je Turković jučer samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN.

Zlouporabom položaja i ovlasti nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je uslijed nezakonitog djelovanja Turković i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju sudjeluje putem svog predstavnika koji se bira s teritorije Srpske u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju vanjske politike.

Ovakvim postupkom su nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH, kao i pravo srpskog člana Predsjedništva da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili kazneno djelo zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz Člana 220 Kaznenog zakona BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:07