StoryEditor
komšićev osobni stav

Dodik pisao Turković: Komšićeve "instrukcije" MVP oko Ukrajine nisu obvezujuće za Srbe

Piše desk  /  07.03.2022., 18:10h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je pismo, koje je iz ureda Željka Komšića dostavljeno mimo redovnih i propisima utvrđenih procedura u Ministarstvo inozemnih poslova u Vijeću ministara, sramni falsifikat i predstavlja privatni stav trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u pogledu dešavanja u Ukrajini koji nikoga ni na što ne obvezuje.

Dodik je u pismu upućenom ministru inozemnih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković naglasio da izneseni stavovi nisu bili predmet rasprave Predsjedništva, a koja je bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini, a ni data instrukcija nije proizvod obveznog dogovora, usuglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te je samim tim izmišljena i lažirana.

- Riječ je o privatnoj prepisci gospodina Komšića s Vama, kojom on u pismu pod brojem 03 - SL - 47/22, antidatiranom na 28. veljače 2022. godine, zaobilazeći procedure i time podrivajući Ustav BiH i zakonske i podzakonske akte koji iz njega proistječu, pokušava da uz Vašu pomoć, opet i po tko zna koji put, obmane BH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost - naglasio je Dodik u pismu, prenosi Srna.

On je podsjetio Turkovićevu da je u vođenju vanjske politike BiH neupitno samo ono što svojim dogovorom - usuglašenim stavom - potvrde sva tri člana Predsjedništva, a svaka drugačija instrukcija je falsifikat koji vodi ka dalekosežnim posljedicama, kao što su falsificirani, i za institucije BiH i njihove predstavnike neobavezujući, i nastupi šefova misija BiH pri UN u New Yorku i pri Vijeću Europe u Strasbourgu, jer su neustavni i mimo propisa.

- Posljedice su, između ostalog, dalje urušavanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni, ali i dalja podjela u institucijama BiH, što će dovesti do kolapsa sistema u zajedničkim institucijama u BiH, i u DKP mreži BiH - naveo je Dodik.

On je ukazao da svaka "instrukcija" MVP-u BiH koja proistekne iz navedenog Komšićevog pisma, koje predstavlja isključivo njegov privatni stav, neće biti obvezujuća za službenike, rukovoditelje, veleposlanike i ostale diplomate iz reda srpskog naroda, koji su se pokazali kao jedini branitelji Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Također, svi dopisi iz MVP kojima se traži izjašnjenje veleposlanika BiH koji dolaze iz reda srpskog naroda da bilo kome u MVP-u BiH obrazlože svoje djelovanje, izjave i/ili poduzete diplomatske aktivnosti, smatrat će se napadom na njihovu osobnost, njihov diplomatski integritet i diplomatsku dužnost, kao i napadom na nacionalnoj osnovi od sadašnje uprave MVP-a BiH i njihovih poslušnika/službenika, ma iz kog naroda dolazili - poručio je Dodik u pismu Turkovićevoj.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 20:56