StoryEditor

Dodik pisao predsjedniku Europskog vijeća: Stavovi Željka Komšića nisu stavovi BiH

Piše D  /  16.02.2020., 01:02h

"Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za vanjsku politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedatelja nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutačno predsjedatelj, eventualno iznijeti tijekom večerašnjeg susreta u Bruxellesu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat govoriti u ime BiH", navodi se u pismu Milorada Dodika.

U pismu se konstatira da bi odstupanje od ranije prakse europskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo narušiti povjerenje u novoizabrane institucije EU, ali i doprinijeti dodatnoj destabilizaciji BiH, priopćeno je iz ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je u pismu izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za regiju i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Bruxellesu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana s predsjednikom Europskog vijeća Charlsom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursuluom von der Leyen u okviru priprema za samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu u svibnju ove godine.

Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovat će i Komšić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:13