Article_Top_970x250

Dodik pisao predsjedniku Europskog suda za ljudska prava: "Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH..."

doveo u pitanje normalno funkcioniranje Predsjedništva BiH

Dodik pisao predsjedniku Europskog suda za ljudska prava: "Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH..."

velj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Europskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu u kojem ga obavještava da nije upoznat s njegovom namjerom da kandidira Angeliku Nusberger na mjesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 točka 1a Ustava BiH nalaže da predsjednik Europskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH “nakon konsultacija s Predsjedništvom”.

“Željko Komšić, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije me obavijestio o Vašem pismu od 18. studenog 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtjevu da se, u skladu s Ustavom BiH, konsultirate s Predsjedništvom BiH u vezi s Vašim izborom kandidata”, naglasio je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH istaknuo je da ga Komšić nije obavijestio ni o svom pismu koje je uputio predsjedniku Europskog suda za ljudska prava u Strsbourgu Sicilijanosu 20. prosinca prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konzultacije s ostala dva člana Predsjedništva u skladu sa Ustavom.

“Gospodin Komšić se nikada nije konsultirao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, s gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan to uraditi u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH i Ustavom BiH”, naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Neinformirajući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsjedništva, Dodik je konstatirao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcioniranje Predsjedništva BiH.

“Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsjedništvo BiH nikada formalno izjasnilo o Vašem prijedlogu”, istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba