StoryEditor
obilježavanje "dana neovisnosti"

Dodik pisao novom američkom veleposlaniku: Doprinosite podjelama u BiH

Piše desk  /  02.03.2022., 12:25h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da prisustvo veleposlanika SAD-a u BiH Michaela Murphyja manifestacijama organiziranim povodom obilježavanja nepostojećeg praznika "Dana neovisnosti BiH" predstavlja ignoriranje službenih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutarnja pitanja.

U pismu upućenom novom američkom veleposlaniku u BiH, srpski član Predsjedništva naglasio je da obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH.

"Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi s ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji 'Dan neovisnosti BiH' niti je 1. ožujak 'državni praznik' u BiH kako to godinama navode političari iz Federacije BiH", istaknuo je Dodik u pismu Murphyju.

Dodik je naveo da prihvaća činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:42