Article_Top_970x250

Dodik: Palmer je odraz američke politike u BiH koja otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može riješiti problem u BiH

odgovorio mu na optužbe

Dodik: Palmer je odraz američke politike u BiH koja otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može riješiti problem u BiH

velj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog tajništva SAD za Europu i Euroaziju Matthew Palmer odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može riješiti problem u BiH.

"Od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, utamničeno i disciplinirano više stotina Srba, i kao što vidite problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali, niti je nestala naša potreba da živimo kao sav normalan svijet", rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira prijetnje Palmera prema službenicima RS-a.

On je naglasio da je BiH zarobljena od strane maksimalističkih i destruktivnih zahtjeva bošnjačkih političara, koje nekritički podržavaju i međunarodni predstavnici.

"Umjesto da su energiju i volju utrošili za traženje rješenja za sve, a ne samo za Bošnjake, službenici američke administracije su 25 godina prijetili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira kojoj političkoj garnituri su pripadali. Srbi u Republici Srpskoj su navikli na batine i njih to više ne boli, dobro bi bilo da to shvate svi i promjene pristup problemu. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Daytonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH", istaknu je Dodik.

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantirana prava, bez obzira što o tome govore pojedini međunarodni službenici.

"Pozivamo ih još jednom da napuste slijepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima, da se okanu prijetnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se s dubinom problema u BiH, kome su, svjesno ili nesvjesno, i sami kumovali. I da ozbiljno shvate da mi odavde nećemo otići, niti ćemo kome dati svoj grunt", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba