Predsjednik Milanović sastao se s predstavnikom srpskog naroda u BiH Miloradom DodikomFOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/TOMISLAV BUšLJETA -
StoryEditor
održali sastanak

Dodik otkrio što je pričao s Milanovićem: "To je bio ravnopravan dijalog..."

Piše Desk  /  27.10.2021., 13:11h
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića jučer informirao o namjerama da povuče suglasnost na Oružane snage BiH, VSTV, Upravu za indirektno oporezivanje itd.

"Upoznao sam Milanovića o aktualnoj situaciji i ustavnom položaju i nadležnostima te na koji način je vršeno dezavuiranje tih nadležnosti. Na koji način je činjeno što u prošlosti uz prijetnje silom. U tom pogledu je jasno da je došlo do niza kršenja Ustava od onih koji su ga trebali štititi, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud", kazao je Dodik, piše Klix.

Naglasio je da RS nema namjeru "da puko promatra i dalje oduzimanje nadležnosti i prava i da u tom pogledu ništa ne čini". Dodik je upitan da li ga je Milanović pokušao odgovoriti od njegovih namjera.

"Što bi on to mene uvjeravao, ja sam ga informirao o tome, mislim da su oni to razumjeli, da je to naše ustavno pravo, da je u neregularnim uvjetima došlo do prijenosa nadležnosti i da to ne može da opstane. To je bio ravnopravan dijalog o svim pitanjima", naglasio je Dodik.

Istaknuo je da ostaje pri stavu da "treba povući suglasnost s formiranja Oružanih snaga, VSTV-a, indiskretnih poreza…"

"Mi ćemo počekom idućeg mjeseca odlučivati o tome na koji način. Vjerujem da bi skupština mogla biti 16. i 17. i da na dnevni red stavi sva ona pitanja na kojima radimo. Radne grupe su napravile inicijalne dokumente i oni su spremni. Mi ćemo sve odluke koje smo najavili i donijeti", naveo je.

S Milanovićem je još razgovarao o konstitutivnosti naroda koju, kako je rečeno, treba očuvati. Bilo je razgovora i o praktičnim situacijama.

"Dobro je da konačno završimo most na Savi kod Bosanske Gradiške. Hrvatska je već odabrala izvođače radova od mosta do Okučana, čime će trasa imati važan spoj. Bilo je priče i o nedavnim potresima u Hrvatskoj. RS će osigurati 10 smještajnih objekata firme iz Bijeljine. Ta aktivnost će krenuti idućih dana da se osigura smještaj obiteljima u Glini i okolini", naveo je Dodik.

On je govorio i o današnjoj sjednici Skupštine Republike Srpske koja je sazvana na njegov zahtjev.

"To je moje pravo da uvijek kada sam u poziciji, kada sam preglasan, mogu da se pozovem na vitalni interes i zatražim odluku NSRS-a. Danas imamo specifičnu situaciju da su te točke koje su došle bile dva puta na Predsjedništvu i dva puta sam ih odbio. Na Skupštini je na koji način će oni odlučivati o ovome", naveo je.

Na dnevnom redu je i otvaranje konzulata Rusije u Banjoj Luci.

"Sada je na Narodnoj skupštini da odluči o tome. Ja ću NSRS-u predložiti da propusti takve odluke jer mislim da je to korisno za RS. Ono što je ključno je da odluku donosi NSRS, a ne Predsjedništvo", zaključio je.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2021 00:12