StoryEditor

Dodik: Onemogućio sam ANP, nema puta BiH u NATO

Piše D  /  03.02.2020., 08:02h

“U poslednje vrijeme nigdje od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli “na putu suradnje”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jest, ukinuti Akctivacijski plan za članstvo u NATO (MAP), te napomenuo kako je za to potrebna suglasnost u okviru Predsjedništva BiH.

“Učinio sam da se onemogući Akcitvacijski nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik suradnje sa NATO-om i mi to činimo”, istaknuo je Dodik.

Podsjetio je na nedavnu izjavu bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

“Izetbegović to nije govorio dok je s njim u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide”, pojasnio je Dodik.

Dodao je i kako je Izetbegović bio optimističan za tu vrstu priče kada su u zajedničkim organima sjedili Šarović i Ivanić, odnosno SDS i PDP u Vijeću ministara.

“Zašto Šarović i Crnadak nisu stavili ANP na dnevni red i odbili? Zašto je taj plan povukao Željko Komšić kada je bio stavljen na dnevni red Predsjedništva BiH? Povukao ga je jer je znao da ću ja biti protiv i pokrenuti vitalni nacionalkni interes i srušiti to pitanje”, rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:37