Article_Top_970x250

Dodik održao sastanak sa Srbima iz Mostara o izmjenama Izbornog zakona

U Istočnom Sarajevu

Dodik održao sastanak sa Srbima iz Mostara o izmjenama Izbornog zakona

srp 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik primio je danas u Istočnom Sarajevu delegaciju Srba iz Mostara. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a glavna tema bila je izmjena Izbornog zakona koja je na dnevnom redu Parlamenta BiH 7. srpnja.

Koordinacija Srba Mostar, koja obuhvaća udruženja sa srpskim predznakom aktivna u ovom gradu, ali i lokalne organizacije SNSD-a i SDS-a, usprotivila se dogovoru SDA i HDZ-a koji su 17. lipnja potpisali predstavnici te dvije stranke.

Komentirajući taj dogovor Dodik je ranije kazao kako je nezadovoljan jer su isključeni srpski predstavnici, kao i činjenica da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu inzistira upravo SDA.

"Smanjen je procenat našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru. Zbog toga smo razgovarali s našim predstavnicima u Mostaru imajući u vidu činjenicu da želimo osigurati političko predstavljanje kako to zagovaraju naši partneri u FBiH, a to je da bude autentično predstavljanje, a ne kamuflaža. Ako budemo zadovoljni podržat ćemo ili nećemo dati našu suglasnost", ostao je tada neodređen Dodik.

Zastupnici SNSD-a u Parlamentu BiH mogu oboriti postignuti dogovor, a pitanje je što će presuditi u toj odluci - zahtjev Koordinacije iz Mostara ili odnos prema partnerima u vlasti.

Detalji sastanka u Istočnom Sarajevu još nisu poznati, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba