Article_Top_970x250

Dodik odgovorio na Palmerovu izjavu o izmjenama Daytonskog sporazuma

srpski član predsjedništva

Dodik odgovorio na Palmerovu izjavu o izmjenama Daytonskog sporazuma

ruj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Armin Durgut/Pixsell

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Daytonski sporazum međunarodni ugovor i da se on ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče to učiniti.

Komentirajući izjavu posebnog američkog izaslanika za Balkan Matthewa Palmera da je Daytonski sporazum podložan izmjenama, Dodik je kazao da su promjene ovog sporazuma regulirane i da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, odnosno da su rušili Daytonski sporazum.

"Oni jednostavno iz navike pokušavaju zadržati takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga hoćemo li se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Na pitanje može li Narodna skupština Republike Srpske može ratificirati Daytonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. RS je strana potpisnica svih aneksa Daytonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa četiri koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da, ne samo prihvati, nego i mijenja Daytonski sporazum i to je jedino mjesto gdje u ime RS može biti osigurana odluka i politička volja za bilo što o tome", rekao je Dodik.

Ističe da, što se tiče Republike Srpske, Daytonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan

"Za promjenu Daytona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali vršiti pritisak i uvjetovati ljude. To su bili neregularni uvjeti za izražavanje političke volje", rekao je Dodik.

Dodao je da su sve odluke koje su donijeli Wolfgang Petritsch, Paddy Ashdown i svi drugi visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

"Oni su sebi pribavili bonske ovlasti za koja je tadašnji visoki predstavnik Westendorp rekao da to nije u skladu sa Daytonom", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba