StoryEditor
intervju za euronews

Dodik: Odgovara mi da legaliziramo referendum kao način odlučivanja

Piše desk  /  30.09.2022., 09:03h

Kada je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, rekao je da želi da se vrati na mjesto predsjednika RS jer nema pravo bježati od odgovornosti i negira da je financiran od strane Rusije.

Srbija treba imati svoj stav kada je riječ o referendumima u Ukrajini koje organizira Moskva, zato što štiti svoj integritet, ali meni odgovara da referendum legaliziramo kao način odlučivanja statusa RS, rekao je za Euronews Srbija aktualni član Predsjedništva BiH i kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik gostujući u emisiji "Direktno s Minjom MIletić".

Navodi da u formalnom smislu Rusija jest ugrozila teritorijalni integritet Ukrajine, ali da bi volio da se govori o tome kako Amerika ima pravo otići negdje i zaštiti svoje poduzeće, a "Rusija nema pravo zaštititi 15 milijuna ljudi".

Kada je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, rekao je da želi da se vrati na mjesto predsjednika RS jer nema pravo bježati od odgovornosti i negira da je financiran od strane Rusije.

Milorad Dodik je u intervjuu govorio i o skorašnjem susretu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i o tome kako će taj sastanak utjecati na poziciju RS.

Odnosi Zapada i Rusije

Sreli ste se s ruskim predsjednikom dan prije nego što je proglasio djelomičnu mobilizaciju. Što je taj posjet donio RS-u i odnosima u BiH.

– Sigurno zbog mene nije proglasio mobilizaciju, iako mi je dan prije rekao da će to uraditi. U svakom slučaju nama posjet donosi potvrdu o projektima, prije svega plinovod koji preko Srbije treba doći do Banje Luke i da tamo na prostoru Prijedora i Banje Luke gradimo dvije elektrane na plin. Ovo je bio period kada sam pokušao to ojačati, rusku podršku tom projektu i dobio sam je. Što se tiče političkih odnosa u BiH, ruska pozicija je tu poznata.

Ona je isključivo vezana za podršku slovu Daytonskog sporazuma, kroz podršku međunarodnom ugovoru, a ne onome što Zapad teži da napravi, a to je duh Daytonskog sporazuma. Tu treba tražiti razloge za moje političko putovanje. Zapad je riješio da Dejtonski sporazum razgradi do mjere da ga ostavi sa strane. Sa druge strane, Rusije je ostala privržena tome i zato je saveznik koga ja poštujem, kao i predsjednika Putina.

Vi ste se nekako osobno stavili na stranu Putina, zbog čega?

– Osobno mislim da Ruska Federacija ima svoje razloge, da Zapad ima svoje razloge i da je ovaj konflikt koji se sada dešava vezan za odnose između Zapada i Rusije. Da su u pitanju energetski izvori, energetske rude i energetika kojom Rusija raspolaže. Što se mene tiče, mislim da srpski narod u najapstraktnijem smislu ima pozitivan odnos prema ruskoj državi i narodu. Drugo, Rusija je bila korektna u svim odnosima, nije nametala BiH, nije politički uvjetovala kao Zapad. Kada je Britanija, odnosno Zapad, htio da se srpski narod kvalificirakao genocidni u prošlom vijeku, Rusija je stavila veto. Kakav bih ja bio čovjek da sve to zaboravim i kažem: da, ovi koji su pobjesnjeli na Zapadu, ja ih podržavam. Ne, ne podržavam.

Dodik: Dobit ćemo izbore sa značajnom većinom

Kakve pritiske sa Zapada može to da donese RS-u?

– Mislim da su oni već u dobrom problemu kod sebe u kući. Mislim da Europa nije ono što je bila i nije najželjenije mjesto za sve nas. Mnogo to slabi, mnogo problema ima. Europa kao kontinent će opstati, ali EU kao organizacija, vidjet ćemo. Naravno da Amerikanci tu vode glavnu riječ i da to postoji kao takvo. Ali što da radite, ako prihvatite njihove sugestije i podaništvo njima, onda ste završili za RS i nacionalnim identitetom i nemate drugog izbora nego da se tome suprotstavite.

Da pređemo na izbore, kako ste zadovoljnim kampanjom?

– Mislim da smo uspjeli integrirati narod oko sebe, kao partija i ja kao pojedinac kandidat. Ljudi daleko bolje razumiju situaciju u RS, oni koje žive tamo, a ne netko sa strane. Ljudima je dosta međunarodnog intervencionizma koji je uvijek bio protiv RS i srpskog naroda, i mislim da smo napravili dogovor o tome, ja ulazim u izborni dan vrlo samouvjereno. Bez obzira što netko mislio, dobit ćemo te izbore sa značajnom većinom. Dvanaest izbora sam dobio do sada u RS-u i uvijek sam rastao, isto očekujem i sada.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:07