StoryEditor
prekršene granice

Dodik o talijanskom zrakoplovu iznad Banja Luke: Još jedan dokaz da je BiH protektorat

Piše SRNA  /  09.03.2022., 08:16h
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kako su danas grubo prekršene granice BiH preletima talijanskog vojnog zrakoplova iznad Banjaluke i cijele Krajine, kao i da je to još jedan dokaz da je BiH međunarodni protektorat.

Dodik je napomenio kako je zapovjedništvo EUFOR-a u BiH najavilo kako bi ovih dana trebalo doći do preleta francuskih vojnih zrakoplova tipa “rafale” nad teritorijom BiH, ali da nije bilo nikakvih najava za nalete drugih vojnih letjelica.

On je napomenuo kako su građani Banja Luke, a i cijele Krajine, danas mogli čuti i pročitati vijest na raznim portalima da nebom iznad njih kruži talijanski vojni avion u nepoznatoj misiji i s nepoznatom namjerom, te smatra kako se s pravom zabrinuto pitaju o čemu se radi.

Naime, kako su objavili portali, na internet stranici “Flightradar24” se vidi da je riječ o avionu pod oznakom iam41188 talijanskih zračnih snaga.

Dodik je za Srnu istaknuo kako se postavlja opravdano pitanje što taj zrakoplov radi iznad Krajine i za koga i u koje svrhe prikuplja podatke?

On je upitao je li samo Krajina zanimljivo područje za izviđanje ili je cilj sasvim drukčiji?

“Želi li se ovim poslati neka poruka narodu Krajine u vrijeme ratnih dešavanja nad Ukrajinom i višemjesečnim političkim tenzijama u BiH”, pita Dodik.

Ako ovako mogu nad teritorijom BiH letjeti razne strane letjelice, Dodik kaže da je onda opravdano pitanje opstanka suvereniteta BiH i da to predstavlja još jednu potvrdu o državi pod protektoratom međunarodne zajednice ili nekih organizacija koje nastupaju sa pozicije sile.

“Mi ne možemo na ovo utjecati ali izražavamo duboki protest zbog ovakvog grubog kršenja granica BiH. Nije opravdanje ni to da se ovo svrstava u redovne aktivnosti EUFOR-a niti da se opravdava nekim članovima Daytonskog mirovnog sporazuma”, istaknuo je Dodik.

Predsjedništvo BiH, kako je istaknuo, o ovome nije obavješteno, a nije mu ni poznato dje li netko u BiH upoznat s tim.

Podsjetimo, zapovjednik operacije “Althea” u BiH prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad Bosne i Hercegovine u narednim tjednima izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih zrakoplova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:55