StoryEditor
predsjednik rs

Dodik o promjeni imena Srebrenice: "Nemam ja tu što napraviti, svidjelo se Bošnjacima ili ne"

Piše desk  /  03.06.2024., 09:20h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u nedjelju da je u Srebrenici pokrenuta ideja o promjeni njenog naziva i ako Skupština općine donese odluku da ga mijenja, RS će donijeti zakon i proglasiti ga važećim. Dodik je istaknuo i da je ljudima koji tamo žive "dosta etiketa koje se vezuju za taj toponim".

“Smatram da ljudi imaju pravo da se izjasne o tome. Po proceduri koja je određena zakonom, ako Skupština općine Srebrenica donese odluku da se promijeni to ime u neko drugo, onda će Republika Srpska donijeti zakon i proglasiti ga važećim. Nemam ja tu šta da radim, bez obzira da li se to svidjelo Bošnjacima”, naveo je Milorad Dodik.

Dodik je za TV “Prva” rekao da će to, sudeći po reakcijama Bošnjaka, sada sigurno biti top tema i naveo da je dugo nastojanje da se prefiks “bosanski” stavi u što više naziva, uključujući i Aleksandrovac u kom on živi, prenosi klix.ba.

“I kada smo prije desetak godina ukinuli te prefikse, to je bila ludnica. Oni stalno zloupotrebljavaju taj prefiks”, objasnio je Dodik.

Dodik je rekao da Srbe boli to što su srpske općine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac ostali u Federaciji BiH, ali da će RS poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom, ni u jednom drugom smislu, te dodao da granica na Drini postoji samo kao administrativna.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 21:59