StoryEditor
Predsjednik RS

Dodik o optužnici: "To je jedna obična splačina, od zla oca i gore matere"

Piše desk  /  30.08.2023., 12:52h

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je cilj presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" da se obračuna s konstitutivnošću naroda i odbaci i uruši elemente Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Dodik je rekao da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci, prenosi Avaz.

- Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da za BiH čine veći problem na europskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja - istaknuo je.

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Europske konvencije i trajno dijeli BiH.

- BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može, ni Belgija ni Švicarska - rekao je on.

Dodik je rekao da RS nije iznenađena presudom Europskog suda, najavivši da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine RS u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo dobacivanje ove odluke.

- Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda - istakao je Dodik.

"Zakon o Ustavnom sudu u drugom paketu"

Rekao je kako su ranije usvojeni zakoni u Parlamentu BiH dogovoreni s koalicijskim partnerima, ali da je pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH druga stvar.

- Zakon o Ustavnom sudu BiH je u drugom paketu. Sud treba da ima dva nivoa odlučivanja. Tražimo da se formira Apelacijsko vijeće i da sjedište bude u Banjoj Luci i to smo spremni da prihvatimo. Vjerujemo da će Zakon o Sudu BiH i Ustavnom sudu ići paralelno do usvajanja - rekao je Dodik i dodao:

- Ovaj današnji fantomski sud ima namjeru da sruši BiH i to ćemo pitanje riješiti. Gospodin Konaković nastavlja prakasu da proziva RS apostofrirajući ono što priča Bećirović. Ja se ne svađam i pokušavam da osiguram obranu stavova. To se njima ne sviđa i to zanči da smo upravu. Na Bledskom forumu je to uradio Konaković pozivajući se na dramatično stanje, ali je nemoguće da bez pristupa RS ne može doći do rješenja. Želim podržati Stevandića u nastojanju da pokaže zašto PDP i SDS nisu u pravu. Vladajuća koalicija u RS smatra da se sve treba rješavati u NSRS. Imamo agendu da se realizuaju zaključci NSRS i na tome radimo. Do polovice rujna će biti predložen Zakon o Ustavnom sudu BiH koji će biti prihvaćen i predložit ćemo suce iz RS bez stranaca.

Najavljeni skup podrške

Spomenuo je i najavljeni skup podrške njemu ispred Tužiteljstva BiH, rekavši da se nada da će ako se pojave sudionici koji mu daju podršku da će policija pružiti sigurnost.

- Što se tiče mene rekao sam sve. Što će biti na sudu, ne znam. Sve je to od zla oca i gore matere. Godinama upozoravamo da to nije odraz pravne države. To je jedna obična splačina - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 17:08