StoryEditor
"I to u trenutku kada imamo dogovor"

Dodik o O‘Brienu: Potvrdio podaništvo Muslimanima, unosi nemir u BiH, bio je obično piskaralo, danas je smutljivac

Piše Desk  /  02.02.2024., 17:33h

Pored svega s čime se SAD suočavaju, a što je i njegova odgovornost, rat u Ukrajini, ali i globalno Gaza, Jemen, što su operacije u kojima Amerikanci neskriveno sudjeluju, on došao unositi nestabilnost u BiH baš u trenutku kada su domaći lideri putem sporazma napravili unutarnji dogovor, rekao je Dodik komentirajući izjave Jamesa O‘Briena.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je danas u Banja Luci kako James O‘Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, "unosi nestabilnost u BiH i ruši sporazum iz Laktaša". 
"Sve što priča je u funkciji podrške Muslimanima"

"Pričao je neistine cijeli dan. Potvrdio je svoje podaništvo Muslimanima u BiH. Sve što je pričao u funkciji je podrške Muslimanima i njihovom konceptu države. Pričao je sve što mi slušamo od muslimanskih predstavnika u BiH", rekao je Dodik. 

Dodao je i kako je O‘Brien bio "obično piskaralo koje je imalo sreće da se nađe u Daytonu". 

"Pisao je ono što drugi govore, nije imao pristup važnim igračima tada. Nije on ništa ni osnivao, ni utjecao na nešto. Lažno se predstavlja, ali eto, ima moć da drži predavanja nama ovdje. Pored svega s čime se SAD suočavaju, a što je i njegova odgovornost, rat u Ukrajini, ali i globalno Gaza, Jemen, što su operacije u kojima Amerikanci neskriveno sudjeluju, on došao unositi nestabilnost u BiH baš u trenutku kada su domaći lideri putem sporazma napravili unutarnji dogovor", rekao je Dodik. 

Iznio je, prema Dodiku, mnogo lažnog i netočnog. 

"Nije smutljivac sličan njemu zadužen za Dayton" 

"Jedno priča na sastancima, drugo pred medijima. Ničim on nije zadužen da tumači Dayton koji je predan BiH, njenim trima konstitutivnim naroda, i gdje se jasno zna da su strane u BiH - Federacija i Republika Srpska, jedine koje mogu Dayton mijenjati i tumačiti, nigdje ne piše da je to O‘Brien ili neki smutljivac sličan njemu", rekao je Dodik. 

Pogledajte u nastavku video s press konferencije:

 

Podsjetimo, James O‘Brien je rekao danas kako "Milorad Dodik i njegov SNSD već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima". 

"Dodik sam sebi dodijelio sredstva u iznosu od 56,5 milijuna KM" 

"Brojne su optužbe o nedoličnom ponašanju u raznim granama industrije u RS, od nekonkurentnih ugovora koji su na sumnjiv način dodijeljeni kompanijama pod kontrolom njegove porodice do sankcionisanog medija gospodina Dodika, ATV", rekao je O‘Brien.

Nakon što je Dodik stupio na poziciju, nastavio je O‘Brien, sam je sebi dodijelio sredstva u iznosu od 56,5 miliona KM za kancelariju predsjednika RS-a, što je povećanje od više od 400 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"U isto vrijeme, gospodin Dodik traži dodatna sredstva izvan institucija vlasti Bosne i Hercegovine. Nakon mjeseci očajničkih pokušaja da osigura sredstva iz izvora kao što su Rusija, Mađarska i NR Kina, gospodin Dodik izvršio je pritisak na lokalne banke da pruže novčanu podršku izdavanjem domaćih obveznica. One su ekvivalent visokokamatnim zajmovima. To nije održivo. Glasači u RS imaju pravo znati koliko duguju, na šta će se sredstva potrošiti i kako će se vraćati - uključujući i to da li je neka od kompanija ili imovina koju RS ima upotrijebljena kao zalog. Oni koji osiguravaju ovaj novac treba da znaju da mi sve pažljivo pratimo. Ne treba da uzimaju zdravo za gotovo da će im novac biti vraćen ili da će moći uzeti zalog", rekao je O‘Brien.

"SAD će koristiti svoje ovlasti" 

Dodao je da su ove finansijske smicalice razlog fokusa sankcija SAD ne samo na antidaytonsko ponašanje i aktivnosti, nego i na političare, članove njihovih porodica i saradnike koji se bogate zahvaljujući političkim pozicijama na kojima se nalaze.

"I dalje ćemo koristiti svoje ovlasti kada su prijetnji izložene sigurnost i stabilnost BiH, kada postoji značajan rizik opstrukcije provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma ili vjerodostojni dokazi o korupciji", kazao je O‘Brien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 17:47