Article_Top_970x250

Dodik o novom povjereniku EK za proširenje: "Dobro je što je iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet za Balkan..."

član predsjedništva bih

Dodik o novom povjereniku EK za proširenje: "Dobro je što je iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet za Balkan..."

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Europske komisije biti suočen s nizom unutarnjih pitanja, koje treba riješiti u okviru same EU - prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje, te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika.

"Što se tiče politike proširenja, treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emmanuela Macrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići dok Europa ne riješi svoja pitanja", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanija za novog povjerenika za susjedstvo i proširenje u okviru Europske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Europske komisije, a posebno s povjerenikom za proširenje.

"Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan nego neke druge zemlje i u tom pogledu mogu izraziti zadovoljstvo", rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Europske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, reagirati na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacijske, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri "doprinijela zapadna Europa, koja želi radna mjesta".

"Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih, i da se oni polako orijentiraju na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju bazen za radnu snagu preusmjeriti ovdje, na zemlje koje bi sutra trebali biti članice EU", utvrdio je Dodik.

Kaže da treba surađivati s Europom, "ali je problem jer BiH nema svoje institucije".

Dnevnik.ba

Tagovi: