StoryEditor
predsjednik rs

Dodik o Istočnoj interkonekciji: "Ako nas ‘sarajevska čaršija‘ bude kočila, postojeći prolaz ispod Drine ćemo prepakirati samo za potrebe RS-a"

Piše srna  /  06.09.2023., 13:21h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je "sarajevska čaršija zaustavljajući istočnu plinsku konekciju upropastila projekat vrijedan dvije milijarde eura."

Dodik je rekao da istočnu plinsku konekciju institucije BiH koče već 10 godina i da je, sve dok problem vezan za istočnu plinsku  konekciju ne bude riješen, nemoguće proširivati kapacitete, jer prenosna mreža i plinovod nisu dovoljni.

"Dogovor je još aktivan i mislim da ga možemo aktivirati, ali uslov je da dobijemo dozvolu. Za 12 godina da smo išli pješke, do sada bi napravili. Ako nas Federacija BiH dovede u poziciju, mi ćemo postojeći prolaz ispod Drine prepakovati tako da će biti ikorišten za naše potrebe", naveo je Dodik.

Nakon što je u Istočnom Sarajevu prisustvovao potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i gasifikaciji gradske toplane u tom gradu, vrijednosti šest milijuna KM, Dodik je rekao da Republika Srpska nikada nije zaustavila nijedan projekat u FBiH, te da su lideri RS-a spremni za razgovore i suradnju.

"U Sarajevu postoji jedna nesređena struktura koja ne može da shvati da smo mogli da riješimo pitanje opskrbe plina cijelog Sarajeva na najkvalitetniji način. Međutim, postoji jedna gadljivost prema onome što dolazi od Rusije, a nema drugog načina. U tom slučaju trpe samo ljudi", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je plin jedini siguran energent u budućnosti, te naveo da su poznate rezerve u svijetu, prema standardima međunarodnih institucija koje se time bave, do 600 godina za potrošnju na nivou koji bi bio povećan za čak 30 osdto, dok su poznate rezerve nafte na 30 do 40 godina, što će, kako je naveo, brzo proći.

Dodik je upozorio da je borba za sigurne energente najvažnija stvar, te podsjetio na nedavni razgovor u Budimpešti s predsjednikom Azerbejdžana, koji je tada iskazao spremnost da u okviru europskog paketa isporuke plina "Balkanskim tokom" taj energent dobija i BiH.

S obzirom na to da se plin transportira preko Republike Srpske, Dodik je istakao da postoji mogućnost da se postojeći prolaz plina ispod Drine prepakuje i koristi samo za potrebe Republike Srpske.

"Upozoravam partnere u FBiH da nas ne dovode u tu situaciju", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio na neka ranija vremena u Istočnom Sarajevu kada su mnogi bili skeptični da je moguće realizirati neke projekte.

"Tada nije bilo ni Bolnice Srbija, gorući problem je bio i put od Lukavice prema Jahorini, tunel Stambolčić, bili su i problemi sa vodoopskrbe", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da se danas u svakoj općini Istočnog Sarajeva realiziraju značajni projekti koji obuhvataju sredstva lokalnih zajednica, Vlade RS-a i sredstva angažirana u suradnji sa Vladom Srbije.

Dodik je istakao da je kvalitetnije graditi plinovode i konekcije, nego da se usmjerava na to da se na Jadranu kupuje američki plin koji je duplo skuplji. "Tko to hoće da kupuje neka kupuje, mi imamo povoljnije prilike i držat ćemo se toga", rekao je Dodik.

On je podržao današnje potpisivanje ugovora i naglasio da Vlada RS-a u svakoj općini Istočnog Sarajeva predano radi.

"Na Sokocu smo angažirali sredstva Vlade Srbije kojim ćemo garditi nove objekte potrebne toj općini", zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 17:24