StoryEditor
srpski član Predsjedništva BiH

Dodik o "Dobrovoljačkoj": Unatoč svemu, istina će izaći na vidjelo

Piše desk  /  03.05.2022., 10:31h
Zločin nad nedužnim vojnicima i civilima koji su služili u bivšoj JNA 2. i 3. svibnja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici bio je klasičan zločin protiv mira i dokaz da je tadašnje muslimansko vodstvo željelo i izazvalo rat u BiH kako bi ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve i političke ciljeve, rekao je Srni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istaknuo da su pucnjave na nedužne ljude, mlade vojnike koji su nakon dogovora pokušali napustiti Sarajevo u koloni, pucanje na mir i slobodu, te potvrdio što za muslimansko vodstvo znači sporazum i data riječ - ništa.

„Ubojstvo srpskih svatova na Baščaršiji, ratni povici, pucnjave i paljevine u Dobrovoljačkoj ulici, presretanje vozila JNA u Skenderiji, napad na Dom JNA i sve kasarne u Sarajevu, brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, tuzlanska kolona ... svi ti zločini "počinjeni nad nedužnim ljudima, nad mladima, zločini su protiv mira i pucanja u slobodu", naglasio je Dodik.

Kazao je da je razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg muslimanskog vodstva o navodnoj srpskoj agresiji i agresiji bivše JNA na BiH ključna zadaća institucija Republike Srpske, te da samo plasiranjem istine, argumenata i dokaza, kultura sjećanja i podsjećanja na brojne zločine nad srpskim narodom potvrđuje tko je želio rat u BiH, a tko se pripremao i naoružavao za ratni sukob.

"Tadašnje muslimansko vodstvo jasno je poručilo ne samo Srbima u BiH, nego i cijelom svijetu da ne žele mir u BiH i normalan život u ostatku bivše Jugoslavije, te da su spremni na sve. Htjeli su rat i jasno su pokazali da je isti svijet napravio nijemim i gluhim i slijepim, optužujući Srbe”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Podsjetio je da je uporno višedesetljećno odbijanje Tužiteljstva BiH da procesuira odgovorne za ove zločine više nego jasan dokaz da je ova neustavna i nezakonita pravosudna institucija instrument muslimanske i međunarodne politike u BiH od kada je nametnuta od visokog predstavnika.

Za svakoga tko želi vidjeti, rekao je Dodik Srni, jasna je uloga i odgovornost muslimanskog političkog, vojnog i policijskog vrha, osim tužitelja, domaćih i stranih, čiji je zadatak bio prikrivanje zločina i prebacivanje navodne odgovornosti za izazivanje krvavog građanskog rata u BiH protiv Srba.

I danas, dva i pol desetljeća nakon zločina, sjetili su se podignuti optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj. Zašto sada!? Za pranje biografija!? Savjest im sigurno nije proradila. To je krajnje licemjeran i manipulativan potez pravosuđa BiH. Nametnute pravosudne institucije na razini BiH odavno su izgubljene i ništa to ne može vratiti, jer svjedočimo brojnim pristranim i katastrofalno sramotno presuđenim predmetima za zločine nad Srbima, naglasio je Dodik.

Naveo je da dosadašnja praksa pravosudnih institucija u BiH, nažalost, pokazuje da se optužnicama i presudama pokušava definirati karakter rata u BiH, prema kojem je za sve isključivo odgovoran srpski narod, a muslimani su navodno nevine žrtve.

“Unatoč svemu, istina će jednog dana izaći na vidjelo, a sarajevska Dobrovoljačka ulica ostaje zapisana kao mjesto strašnih zločina i vječne sramote za one koji su to učinili, kao i za one koji ništa nisu učinili da se zločinci i počinitelji pravovremeno privedu pravdi“, zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:32