Article_Top_970x250

Dodik: Novca od MMF-a nema jer Bošnjaci ne prihvaćaju županije kao ustavnu kategoriju

srpski član predsjedništva bih

Dodik: Novca od MMF-a nema jer Bošnjaci ne prihvaćaju županije kao ustavnu kategoriju

tra 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja su pristigla u Središnju banku, ne povlače zbog problema u Federaciji BiH i zbog činjenice kako Bošnjaci ne žele prihvatiti da su i županije ustavna kategorija.

Dodik je rekao kako je i na sjednici Predsjedništva BiH razgovarano o sredstvima MMF-a koja se ne povlače te kako odluku o povlačenju sredstava treba donijeti Vijeće ministara, javlja Srna. 

"Problem je u Federaciji. Dogovor je postignut da se federalna sredstva dijele na način da 50 posto ostane na računima Federacije, a 50 posto se prema kriterijima doznači županijama i tu je zastalo. Hrvatska strana traži da se uđe u taj sustav raspodjele u Federaciji, što je i dogovoreno, a bošnjačka strana ne želi da u odluci stoje županije, što je nevjerojatno. Županije su ustavna kategorija", naglasio je Dodik.

Dodik je poručio kako bi taj posao trebalo konačno završiti.

"RS i dalje zbog toga trpi. Nema nijednog zastoja što se tiče RS-a. Sredstva su došla prije sedam dana i mnoge obveze koje smo mogli izvršiti već sada su uvjetovane činjenicom da ta sredstva ne stižu na naše račune", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba