StoryEditor
srpski član predsjedništva

Dodik: Njemačka se želi vratiti ovdje i zapovijedati. Umjesto jedinica iz 1941. dolaze ešaloni predvođeni Schmidtom

Piše desk  /  15.07.2022., 08:31h

Muslimanska politika iz Sarajeva je neprihvatljiva i to ne može nametnuti ni Christian Schmidt, ni šef Izaslanstva EU u BiH Јohann Sattler, a ni EU, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i poručio da je potrebno još jače okupljanje, jačanje ideje koja se zove Republika Srpska i njene autonomije u okviru BiH.

- Mi to nećemo prihvatiti i ne može to nametnuti ni Schmidt, ni Sattler, ni EU koja, po meni, `ne miriše na dobro` jer tamo sjede sve neki nedorečeni ljudi, a stalno napadaju Republiku Srpsku, koja je njima po defaultu problem - rekao je Dodik za bijeljinsku televiziju Arena.

Rekao je da se Njemačka želi vratiti ovdje i komandirati.

- Ali, neće doći one jedinice iz 41., već dolaze ešaloni koje predvodi Christian Schmidt koji je ovdje došao bez odluke i imenovanja u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

- U čemu je razlika između one okupacijske vlasti iz 1941.godine i ovoga što Schmidt hoće? Ni u čemu - rekao je Dodik.

Rekao je da su nova bolnica, obilaznice, ceste i ulaganja blizu 200 milijuna u poljoprivredu samo dio projekata koje je ova vlast realizirala na području Semberije.

Kaže da slijedi početak gradnje auto ceste od Rače do Bijeljine i izgradnja nasipa na Drini.

- I pored svih silnih blokada i procedura koje su vrlo složene dolazimo u poziciju da se za par dana raspisuje tender za izvođače radova. To je izgradnja kanala koji treba spasiti Bijeljinu od tzv. stogodišnjih voda, i da Bijeljina nije u opasnosti od poplava. To je kapitalni projekt na kojem moramo raditi preventivno. Taj projekt je vrijedan 50 i nešto milijuna  - rekao je Dodik.

Komentirajući sankcije, kaže da imovinu ima jedino u Srbiji i Republici Srpskoj, ali ne i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Kaže, da ne vjeruje u globalni sukob i nuklearni rat, ali smatra da će odmjeravanje snaga trajati još par mjeseci.

- Nama nije interes da gubimo nikoga. Mi ne želimo izgubiti ni partnerstvo s Europskom unijom, ali kako oni smatraju - ako nas ne pratite, vi niste dio našeg razmišljanja. Zašto da ih pratimo u onome što mislimo da je njihova greška i zašto da izgubimo Rusiju, zašto da prihvatimo jednu laž koju guraju Britanci, da ovdje postoji maligni ruski i kineski utjecaj. Ne, to ne postoji. Postoji ovdje maligni engleski utjecaj, i to stoljećima - kazao je Dodik.

Kaže, u tome svemu važno je da se može sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Јedan dio našeg razgovora bilo je i ovo 'predsjedniče, molim vas, ovo će se završiti tako što će se veliki negdje dodirnuti i reći više smisla nema za ratovati, da podijelimo interesne sfere, nemojte nas ostaviti' - ispričao je Dodik.

Očekuje pobjedu kandidata SNSD-a na listopadskim izborima. Ističe da bi poraz Željke Cvijanović, njega i SNSD-a značio pobjedu Britanaca na ovim prostorima.

- Ovo je provjerena politika i nema avanturizma - zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:46