StoryEditor

Dodik: Ništa od novih helikoptera, BiH mora biti vojno neutralna zemlja

Piše D  /  29.08.2017., 05:08h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je u Banjoj Luci konferenciju za medije nakon sjednice predstavnika vladajuće koalicije u RS. Jedna od tema sjednice bio je i stav vlasti o budućnosti BiH u vojnim savezima.

Kako je Dodik kazao, koalicija je opredijeljena da na prvoj narednoj sjednici Skupštine RS pokrene pitanje demilitarizacije i vojne neutralnosti Bosne i Hercegovine, slično kao Srbija.

"Priča o uknjiženju vojne imovine je neustavna jer ta imovina ne pripada Bosni i Hercegovini. Ovo je nasilje pravosudnih institucija i zato ćemo predložiti izmjene zakona kako bismo zaštitili imovinu i osobe tako da bez odobrenja RS niko ne može odrediti prepisivanje imovine", rekao je Dodik, prenosi Klix.

On je prokomentirao stav ministra financija BiH Vjekoslava Bevande koji je danas rekao da RS blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira. Naime, predsjednik RS-a je kazao kako je Bevanda u pravu.

"Točno je da Republika Srpska blokira usvajanje, ne želimo pristati na dodatna izdvajanja za vojsku", rekao je Dodik.

Podsjećamo, povećanje fiskalnog okvira podrazumijeva i sredstva za kupovinu dva helikoptera.

Pored toga, predsjednik RS smatra da u ovom trenutku ne postoji razlog za korištenje novca iz klirinškog duga.

"Taj novac će stajati na posebnom računu i njegovo korištenje će biti određeno u narednom periodu", kazao je Dodik.

On je istakao da su odnosi u vladajućoj koaliciji dobri i da će nastaviti zajednički rad. Okrivio je opoziciju i pojedine medije za neopravdan pritisak na vladajuće strukture. Pohvalio je mjere Vlade RS vezane za ovogodišnju sušu koja je utjecala na rast stope gospodarskog rasta koji neće biti tri posto, kako je ranije najavljeno, nego, kako je Dodik kazao, možda 2,5 posto.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:24