StoryEditor

Dodik: Nismo protiv borbe protiv terorizma, ali bez prijenosa nadležnosti

Piše D  /  29.07.2020., 12:07h

Pojašnjavajući zašto je protiv odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o suradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD-a u vezi s upotrebom putničkih informacija, Dodik je naveo da se radi o prijenosu nadležnosti s entiteta na razinu BiH. 

Dodik prijenos nadležnosti vidi i u vezi s odlukama o Sporazumu o sudjelovanju BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitateljske pismenosti PIRLS 2021.

Kaže da BiH nema nikakva prava u oblasti obrazovanja te da RS podržava PISA program, uz uvažavanje njenih nadležnosti.

U obraćanju entitetskom parlamentu, kazao je da će uvijek pokrenuti pitanje entitetskog interesa ako su ugrožena ustavna prava RS-a. 

- Uvijek ću se suprotstaviti i potegnuti vitalni entitetski interes na svim stvarima koje su protiv RS-a, jer ovo govori da je Narodna skupština iznad Predsjedništva BiH i da ona mora biti ojačana – rekao je i pozvao parlament da podrži njegov stav.

- Ako ne podržite stav, onda ćete podržati Šefika Džaferovića i Željka Komšića – ustvrdio je Dodik. 

Kazao je da se nije promijenila politika RS-a prema migrantima te da je taj entitet protiv migranata na svom teritoriju, izvođenja bh. vojske na granicu, ali da se mora pojačati policijsko prisustvo na granici BiH. 

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. srpnja, proglasio vrlo štetnim po vitalne interese entiteta RS-a i pozvao zastupnike Narodne skupštine da dvotrećinskom većinom podrže njegov stav. 

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o suradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD-a o suradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o sudjelovanju BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitateljske pismenosti PIRLS 2021. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:52