StoryEditor
summit pokreta nesvrstanih

Dodik: Nisam šarlatan poput Džaferovića i Komšića, ne predstavljam se lažno

Piše desk  /  11.10.2021., 10:07h
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će na marginama summita Pokreta nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu, sugovornike upoznati o situaciji u državi s pozicije "predstavnika srpskog naroda", odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

“Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su Džaferović i Komšić koji se pokušavaju lažno predstaviti. Ja se ne predstavljam lažno”, rekao je Dodik sinoć nakon radne večere u Beogradu koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su prisustvovali i ruski ministar inozemnih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Ponovio je da je u Beogradu u kapacitetu “srpskog člana Predsjedništva BiH”, te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obvezu u ime države, jer nije tu u ime BiH.

“Na ovaj summit smo pozvani sva trojica (članova Predsjedništva BiH, op.a.) posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u Ujedinjene narode ili bilo gdje pa pričati kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignorira dva naroda – Srbe i Hrvate”, naveo je Dodik.

Dodao je da nisu sada “samo oni problem”, nego i oni koji to slušaju, a vrlo dobro znaju kakva je situacija u BiH i da oni “ne mogu iznositi stavove u ime BiH ako to nije dogovoreno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”.

“Tako oni na čudan način, kao što smo gledali na Summitu u Sloveniji, u UN-u, doprinose raspadu BiH. Mi ne želimo da netko u ime nas govori, a da ti stavovi nisu dogovoreni”, naglasio je Milorad Dodik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:08