Article_Top_970x250

Dodik: Nije postignut dogovor o raspodjeli 330 milijuna KM od MMF-a

nema suglasnosti

Dodik: Nije postignut dogovor o raspodjeli 330 milijuna KM od MMF-a

tra 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da još uvijek nema suglasnosti o raspodjeli 330 milijuna KM koje bi BiH trebala dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, te izrazio nadu da će narednih dana biti postignut dogovor i poslan zahtjev toj financijskoj organizaciji.

Dodik je pojasnio da je riječ o kriznom paketu MMF-a, a ne o redovitim sredstvima MMF-a da se na njih primjenjuje srazmjera jedna trećina prema dvije trećine što se tiče entiteta, nego sukladno krizi koja je evidentno gotovo ista i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

“Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 vezano za FBiH i Srpsku, s time što bi se pola postotka i s jedne i sa druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopće uključen u ovaj aranžman”, izjavio je Dodik večeras za Federalnu televiziju.

On je naglasio da o tome nije postignut dogovor i dodao da u samoj Federaciji nije postignut dogovor o županijskoj raspodjeli sredstava i da je to dovelo do toga da taj aranžman s MMF-om nije potpisan.

“Gubimo sedam dana i vjerujem da ćemo narednih dana uspjeti dogovoriti se i poslati MMF-u, jer nema paketa pomoći gospodarstvu bez tih stranih sredstava od MMF-a i drugih kreditora”, istaknuo je Dodik.

On je rekao da su jučer na sjednici Predsjedništva tražili da se pokuša razgovarati s kreditorima da stave moratorijum na povrat sredstava, čime bi u BiH bio oslobođen znatan dio novca.

“Nesumnjivo je da Centralna banka BiH mora poduzeti značajne mjere kako bi pomogla gospodarstvu. Ovo što sada radi nije nikakva pomoć”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da nitko ne dovodi u pitanje Centralnu banku, njenu ulogu i novac koji je tamo deponiran, već je riječ o tome da kroz dva oblika – obveznu rezervu te financijske institucije i kroz višak sredstava koji poslovne banke kod nje drže, tu ima ima više zamrznutog novca nego što ga ima u opticaju u BiH.

“Ako ima manjak novca u opticaju, onda investicije i gospodarstvo trpe i nemate dovoljno novca da bi mogli pokrenuti neke investicije, pogotovo velike”, kazao je Dodik.

On je ocijenio da bi se mogle napraviti promjene koje ne bi dovele u pitanje poziciju Centralne banke i da se napravi jedan paket da se pomogne bankama i gospodarstvu.

Dodik je istaknuo da se samo traži ono što je moguće u okviru sadašnjih elemenata Centralne banke i da nitko ne traži tiskanje novca.

Navodeći da nije zadovoljan radom Centralne banke BiH, Dodik je rekao da je i nabavka 130 respiratora u Kini bila vezana za rad te banke.

“Centralna banka nije našla za potrebno produžiti svoj rad za inozemna plaćanja tako da smo mi gubili dane zbog vremenske razlike nismo uspijevali platiti i zbog toga smo izgubili značajan dio robe”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je na razini BiH, entiteta, županija i općina, javnog sektora, gospodarstva, javnih poduzeća potrebno donijeti konzistentan sustav mjera da bi se uspješno odgovorilo na krizu koja donosi ogromne gubitke.

On je dodao da se u Srpskoj pokušava napraviti konzistentan sustav mjera, da se osigura podrška gospodarstvu, te pojednostavi prolazak robe.

“Jučer smo dogovorili /Predsjedništvo BiH/ da proračun BiH prilagodimo situaciji i gubicima koji će nastati zbog pandemije. Zato je proračun vraćen Vijeću ministara”, dodao je on, prenosi Srna.

Dnevnik.ba