Article_Top_970x250

Dodik: Netko pokušava zavaditi rukovodstva RS-a i Srbije

ne ruši vučića

Dodik: Netko pokušava zavaditi rukovodstva RS-a i Srbije

sij 27, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio da "ne sudjeluje ni u kakvom rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" i kazao "da je očigledno da neko pokušava da zavadi rukovodstvo Republike Srpske i Srbije".

Dodik je najavio da će danas biti u Beogradu na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, te naveo kako nema nikakvih promjena u odnosima Srbije i bh. entiteta Republika Srpska i osobnim odnosima s Vučićem za koga je rekao da ima njegovu veliku podršku.

“To je moj stav. Uvijek sam ga pokazivao i uvijek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvali za sve što je učinio za Republiku Srpsku. I sada se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši”, rekao je Dodik.

Srbija i RS su, tvrdi je Dodik, “izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i bit će potrebno mnogo jedinstva da se to obrani”.

Dodik smatra da je ogromna zasluga Vučića za današnju Srbiju, koja je ekonomski i politički stabilna, jak regionalni faktor.

On je dodao i da je privržen stavu da je politika koju Vučić vodi dovela do toga da se Srbije mijenja i da može da pomogne i RS.

Na navode da se sastajao sa episkom diseldorfskim i cijele Njemačke Grigorijem, Dodik je odgovorio da s njim ne dijeli političke stavove.

“Oni koji žele da se bave politikom ne mogu istovremeno da se bave i najodgovornijim poslom u Crkvi. Treba da ostane odvojenost Crkve i države. U procesu kada je aktualan proces izbora novog poglavara SPC, apsolutno podržavam napore naše Crkve da do toga dođe na jedan transparentan način”, objasnio je Dodik.

Koga god da izabere SPC, Dodik je rekao da će za njega biti prihvatljiv i podržan.

Dodik je podsjetio da je imao dobru suradnju s vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini, ali da tada njegovo djelovanje na političkom planu nije bilo vidljivo i nije bilo nikakvih namjera.

“Njegov pristup miješanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi i ne pomaže državi. Jedinstveno SPC i države je najvidljivije kroz očuvanje naših nacionalnih interesa”, ocijenio je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba