StoryEditor

Dodik: Nerealni bošnjački zahtjevi o raspodjeli sredstava za auto-puteve

Piše D  /  03.07.2018., 10:07h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ocijenio nerealnim bošnjačke zahtjeve o načinu na koji bi entiteti i Brčko distrikt raspodijelili sredstava prikupljena za izgradnju auto-puteva u BiH koja su blokirana.

Dodik je, nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu, izjavio novinarima da je na današnji dan riječ o iznosu od 136 milijuna KM, a na godišnjem nivou to je 360 milijuna KM, prenosi Srna.

"Postoji odluka o raspodjeli, i to 39 posto za Republiku Srpsku, dva posto za Brčko distrikt, a ostalo ide Federaciji BiH. Međutim, u federalnoj Vladi nema suglasnosti, jer bošnjačka strana nije za to da se takva raspodjela zadrži i nakon izmjena zakona. Oni traže da Republika Srpska, umjesto 39 posto, dobije 31 ili 32 posto po sustavu krajnje potrošnje, što nije adekvatno za ovu vrstu raspodjele", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je s Čovićem razgovarao o nizu tema, o nekim pitanjima u vezi sa izborima, kao i o mogućoj suradnji.

"Mislimo da možemo napraviti dobar rezultat u svakom slučaju i o tome će biti još riječi kasnije u predizbornoj kampanji", rekao je Dodik koji je i lider SNSD-a.

Čović nakon sastanka nije davao izjave.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministri financija Republike Srpske Zoran Tegeltija i FBiH Jelka Milićević.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:19