StoryEditor

Dodik: Neophodno odgovoriti na stalna kršenja Dejtonskog sporazuma i odbaciti bonske ovlasti

Piše D  /  11.11.2019., 07:11h

Opozicionari su zatražili da se informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS”, koju su predložili zastupnici vladajuće većine, povuče, a da se pripreme zajednički zaključci, i, kako su rekli, utvrdi crvena linija ispod koje niko ne može ići, prenosi RTRS.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić rekao je Dodiku da je taj njegov prijedlog zakasnio te da se na predloženom materijalnu ne može graditi zajednički stav.

Informaciju je nazvao sramnom, dok je zastupnica PDP-a Jelena Trivić rekla da su taj dokument pripremili “loši udbaški pripravnici”.

Kaže da Dodik prvo izvrijeđao opoziciju, a onda traži jedinstvo, što je neprihvatljivo.

Prethodno je Dodik rekao da bi bilo racionalno da se objedini i skupštinska informacija stavovima opozicionara, koji mogu potpisati što hoće.

Cijeni, kaže, da je potrebno odgovoriti na permanentna kršenja Dejtonskog sporazuma te da se odbace bonska ovlasti visokog predstavnika.

Pozvao je lidere SDS-a i PDP-a da povuku zahtjev za izmjene poslovnika o radu Parlamenta BiH, jer bi, kaže, to bila greška štetna za RS.

Reagirala je i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, navodeći kako nije točno da u predloženom materijalnu ništa ne valja, jer je riječ o faktima o dešavanjima u proteklom periodu, u kojima je nanesena šteta RS odlukama visokih predstavnika.

Na dnevnom redu posebne sjednice NSRS-a je samo jedna točka, Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom točkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina zastupnika iz klubova - SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna zastupnika.

Opozicija i bošnjački zastupnici su bili protiv njenog zakazivanja.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:47