StoryEditor

Dodik: Nema puta BiH u NATO

Piše D  /  13.08.2019., 01:08h

"Ja sam spreman poštovati ovaj sporazum, da uđemo u Vijeće ministara, da radimo na europskim integracijama, da surađujemo s NATO-om na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno... Ako traže 50 ljudi za Afganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće zaraditi pet tisuća dolara mjesečno, pa da idu... Ali, oprostite, više neće moći dolaziti u škole, pričati kako NATO nema alterntivu", kazao je Dodik u razgovoru za Tanjug koji prenosi SRNA.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslan u Bruxelles jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi razinu suradnje koja bi bila veći od one koju trenutačno ima Srbija.

"Puta u NATO nema. Mi smo u tom pogledu vezani za Srbiju. Ako Srbija za stotinu godina uđe u NATO, i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno", poručio je Dodik odgovarajući na tvrdnje da je potpisivanjem Sporazuma o principima za formiranje Vijeća ministara s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.

On je ponovio da u se u Principima za formiranje vlasti ne spominje ANP i da on neće biti poslan u Bruxelles.

"BiH neće predati Bruxellesu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svatko tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano", rekao je Dodik za Tanjug.

Pojasnio je da u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla započeti pregovore o pridruživanju, ali prije svega s EU, dok se nigdje ne spominje NATO.

Govoreći o članu 3 Sporazuma, koji se tiče NATO-a, Dodik je ponovio da se u njemu nijednom riječju ne spominje akcijski plan, već se navodi da će se poštovati Ustav i zakon, ali uključujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH, što se do sad ni u jednom aktu nije pominjalo.

"To znači da će se poštovati i Narodna skupština Republike Srpske i njena Rezolucija o vojnoj neutralnosti, koja je vrlo jasna, kao i da se neće prejudicirati buduće odluke u vezi s članstvom u NATO", pojasnio je član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da druga dva potpisnika sporazuma, Izetbegović i Čović, znaju da on neće dozvoliti da prođe ANP i da im je to rekao direktno u razgovorima.

Upitan da prokomentarira najavu predsjedavatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da će sjednicu Predsjedništva sazvati tek kada bude prihvaćen ANP koji bi potom bio upućen u sjedište NATO-a u Bruxellesu, Dodik kaže da su opstrukcije moguće i da sporazum nije obvezujući za nekoga tko nije potpisnik.

"Vidjećemo, opstrukcije su moguće. Nije ovaj sporazum obvezujući za nekoga tko nije potpisnik, ovdje su potpisnice tri političke stranke (SNSD, SDA i HDZ BiH) koje su izborni pobjednici kod svojih naroda", pojasnio je Dodik.

On je rekao da nije siguran da će, usprkos sporazumu, Vijeće ministara biti formirano u zadanom roku od 30 dana.

"Nisam siguran, ali mi je na neki način i svejedno. Smatram da je bilo neophodno doći do ovog sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati hoće formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne inzistiraju zato što nema konsenzusa. NATO je izmišljena priča od Bošnjaka", naglasio je Dodik.

On je ponovio da će Narodna skupština Republike Srpske, ukoliko ne bude formirana vlast na razini BiH, usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:56