StoryEditor

Dodik: Nema ništa od žičane ograde na granici sa Srbijom

Piše D  /  13.04.2019., 10:04h

Čim je čuo što je Zvizdić izjavio zbog procjena da stiže dosad najveći migrantski val, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno osiguravanje granice, što je i zatraženo. Kada je riječ o Republici Srpskoj za sigurnost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske.

"Na dijelove gdje je RS odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolirati situaciju, mi nismo opredijeljeni da u RS pravimo kampove ni bilo što drugo, razumijemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu prijeći u EU", kaže Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona odavno tvrde da se s nivoa zajedničkih institucija zakazalo kada je migrantska kriza u pitanju, a to tvrde i stručnjaci za sigurnost. Vjeruju da od početka dolaska migranta nije postojala želja da se s tim problemom ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, praktično, BiH postala jedina zemlja u okruženju koja nije organizirano sprječavala nelegalan ulazak migranata na svoj teritorij. 

"Potrebno je samo da se osigura institucionalna suradnja na zahtjevnom nivou, a inicijativa za takvu suradnju nisu došle na vrijeme od nadležnih organa i institucija iz BiH, čiji je osnovni zadatak bio da brinu o sigurnosti granica i osiguravanje da granica ne bude prohodna, ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu.

Da je granica i te kako prohodna, najbolje znaju u Unsko-sanskom kantonu. Traže da u roku od mjesec dana migranti budu izmješteni iz prihvatnih centara "Bira" i "Miral" i da se oni zatvore. Na te zahtjeve nitko im nije odgovorio. 

Kakav je odnos prema tom problemu prenosi ATV, govori i podatak da je sjednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma baš kada je trebalo da bude riječi o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vrijeme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije ali i narušene sigurnosti jer broj krivičnih djela koja čine migranti raste.

"Od siječnja do ožujka, legitimirano je 6.600 migranata a izvršeno je 79 kaznenih djela i na stotine prekršajnih djela koji su počinili migranti", kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

"Osnovni zaključak treba da budu samo da se provodi zakon samo da državne institucije koje su po zakonu i Ustavu nadležne za to da se bave s tim da upravljaju krizom. Migranti su došli rutom Turske, Grčke, Srbije i samo je u BiH sve spalo na jedan mali grad", ističe Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Ako Grčka otvori granice i pusti na desetine tisuća migranata, BiH će tek onda biti u problemu. Procjene govore da ako samo trećina onih koji su trenutno u Grčkoj krene prema EU preko BiH, ovdje može očekivati oko 25 tisuća migranata. Ni s ovih blizu četiri tisuće, koliko ih je trenutno u BiH, nadležni s nivoa zajedničkih institucija ne mogu se izboriti, prenosi Nezavisne.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:12