StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Nema nazad, nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama

Piše desk  /  12.10.2021., 17:14h
Predsjednik SNSD Milorad Dodik najavio je da će ova stranka "promovirati program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH".

“O ovom programu danas će raspravljati Predsjedništvo SNSD kako bi do kraj ovog mjeseca održali sjednicu Glavnog odbora stranke koja bi trebalo biti na Palama”, rekao je novinarima Dodik u Banjoj Luci prije sjednice Predsjedništva SNSD-a.

“Ako ostavimo da i dalje tako jedna nenavođena raketa kao što je Ustavni sud počne donositi odluke, ukinut će RS vrlo brzo. Naša procjena je da nema nazad. To nije fer prema ovom narodu. Pripremili smo sve uvjete da RS nastavi funkcionirati. Protiv smo sukoba, spremni smo na dijalog. RS neće voditi nikakve oružane akcije osim u slučaju da bude napadnuta. Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno učiniti. Mislimo veoma ozbiljno i nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama”, dodao je Dodik, prenosi N1.

On je naveo da će Predsjedništvo SNSD danas razmatrati i “kršenja Ustava BiH i ponovio da će biti povučene suglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužiteljstvu BiH, UNO, te SIPI i OSA nakon čega bi Republika Srpska trebala formirati svoju obavještajnu strukturu”. Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti djelovanje u RS.

“Ovo je zadnji trenutak da se vratimo kući. Da RS vrati ono sto joj je oteto. O ovome smo pričali s nekim nama važnim pitanjima. Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav. To nigdje na svijetu nema. U planu nije razbijanje BiH, ali jeste očuvanje RS”, rekao je.

Dodik poziva ljude u RS da razumiju situaciju…

“Koliko znam opozicija kroz izjave Borenovića i Šarovića je tražila posebnu NSRS zbog zakona o šumama. Mi samo radimo to”, naveo je.

Dodao je kako “ministri obrane i inozemnih poslova BiH rade mimo Predsjedništva a da je “ukidanje vježbe sa Srbijom motivirano političkim razlozima”.

Sjednica Predsjedništva SNSD-a počet će u 17.00 sat u prostorijama banjalučkog Gradskog odbora.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:24